Blir overgrep lett glemt eller fortrengt?
Få synes å huske ting som skjedde før treårsalderen, og de fleste har begrenset hukommelse om det som skjedde før 5 – 6 års alder (15). Denne infantile amnesi skyldes forsinket modning av hjernen. Langtidshukommelsen blir lagret i hippocampus og dens forbindelser som ikke begynner å fungere før i 3 – 4-årsalderen.
Det er vanlig at hukommelsen endres med tiden. Den tilsløres av ny informasjon som knyttes til de opprinnelige hendelser. Ikke minst selvbiografier viser dette. Hukommelsen er sårbar overfor suggesjoner. Implanterte falske historier kan huskes som om de virkelig hendte. Gjentatt utspørring over tid øker også suggestibiliteten, og denne øker med lengden av tid mellom hendelse og senere forsøk på å huske. Barndomsopplevelser er særlig sårbare for suggesjoner og forvrengninger. Barns hukommelse er svært ustabil, og gjentatte utspørringer av barn vil ha lett for å føre til historier som barnet tror tilfredsstiller intervjueren. Eksperimenter har også vist at forventning og tro kan farge folks hukommelse slik at hull i hukommelsen automatisk fylles for å skape en harmonisk tilfredsstillende fortelling (16).
Psykologer skiller gjerne mellom episodisk og implisitt hukommelse. Episodisk hukommelse er karakterisert av evnen til å assosiere tidligere ikke-sammenknyttede begivenheter og utvikles etter fireårsalderen. Episodisk hukommelse gjelder f.eks. selvbiografiske opplevelser. Implisitt hukommelse derimot omfatter mer faktisk informasjon (kunnskap) om verden.
Flere studier av barns hukommelse har vist at traumatiske begivenheter huskes relativt godt om enn ikke alltid helt nøyaktig, og er gjerne etterfulgt av inntrengende minner i en eller annen form (16, 17). Ifølge psykoanalytisk teori har det vært vanlig å anta at vonde opplevelser lett glemmes (fortrenges). Men problemet ved mange traumer er tvert imot at man ikke er i stand å glemme, selv om man gjerne ville. Amnesi for voldsomme, angstskapende hendelser er faktisk sjelden. Malmquist (18) fant at ingen barn som hadde sett sine foreldre bli drept i Afrika glemte dette. Psykogen amnesi etter psykiske traumer hos voksne er gjerne knyttet til plutselig begynnelse, temporært tap av hukommelse om seg selv og vanligvis total amnesi for traumet. I kontrast til såkalt fortrengt eller dissosiert hukommelse er pasienter med denne form for amnesi klar over gapet i hukommelsen.
Noen har antatt at minner om gjentatte seksuelle overgrep er spesielle og blir lagret i hjernen gjennom en prosess som ikke forekommer ved andre former for traumer med totalt tap av erindring om traumet (19, 20). Disse forfatterne argumenterer for at den emosjonelle komponenten av en traumatisk begivenhet kan lagres som implisitt hukommelse, selv om angsten for begivenheten hindrer at begivenheten blir husket som eksplisitt hukommelse. Disse minnene kan så vende tilbake via det sensorisk-motoriske system, som kontekstfrie, meningsløse, kinestetiske sensasjoner i form av lukt-, smaks- eller synsinntrykk, ofte ledsaget av intense følelser. Denne usannsynlige hypotesen har gitt opphav til begrepet kroppsminner (body-memories). Tilhengere av et slikt syn hevder at hukommelsen er lagret i DNA. Selv om sjelen glemmer, vil altså kroppen huske. Men hvorfor skulle hukommelsen om seksuelle traumer oppføre seg på en spesiell måte? At seksuelle traumer for en pubertetsungdom med usikker kjønnsidentitet skulle kunne ha en spesiell virkning kan forstås, men for barn vil man tro at seksuelle traumer ikke står i noen særstilling sammenliknet med andre alvorlige påkjenninger.
Selv om man har diskutert betydningen av fortrengte minner i nesten 100 år, er det fortsatt ingen enighet om hvilken rolle såkalt fortrengning spiller i psykopatologien. Ifølge psykoanalytisk teori er fortrengning en psykisk forsvarsmekanisme som tar sikte på å beskytte jeget mot overveldende angst. Man har mange slike forsvarsmekanismer som for eksempel benekting, projeksjon, forskyvning, rasjonalisering og reaksjonsdanning. Man regner at fortrengningen er særlig virksom i barndommen. Ved fortrengning holdes altså tanker eller impulser borte fra bevisstheten. Det fortrengte blir altså feid under teppet – til det ubevisste – hvor det kan leve sitt eget liv og manifestere seg i drømmer, forsnakkelser eller symptomer.
Traumeteorien postulerer at glemte traumatiske opplevelser ligger bak voksen psykopatologi og må huskes for at helbredelse skal skje. Denne teorien går tilbake til Joseph Breuer, Sigmund Freud og Pierre Janet, som postulerte en splittelse i psyken hvorved traumatiske minner ble dissosiert eller frakoblet den normale bevissthet.
Pierre Janet skapte begrepet dissosiasjon og oppfattet dissosiasjon som en mangel på psykologisk integrasjon, produsert av et psykisk traume. Freud, på den annen side, anvendte begrepet fortrengning, som han betraktet som et produkt av konflikt. Historisk er imidlertid fortrengning og dissosiasjon blitt benyttet om de samme fenomener, for eksempel manglende evne til å huske en traumatisk begivenhet. Noen forfattere ser på fortrengning som en forsvarsmekanisme for å lette eller få bort indre trykk eller angst, mens dissosiering oppfattes som en endring i bevisstheten, for å dempe den overveldende virkningen av et pågående traume.
I nyere tid er begrepet robust fortrengning blitt brukt i forbindelse med seksuelle overgrep. Det antas at minner om gjentatte episoder med seksuelle overgrep kan fjernes fra hukommelsen umiddelbart. Hver traumatisk episode blir dermed glemt, og nye overgrep oppleves som om det var første gang. Denne fortrengningsevnen skulle gi barnet mulighet til å presentere en upåfallende fasade. Først senere under terapi kan de traumatiske minnene dukke opp. Denne teorien står fjernt fra den tradisjonelle psykoanalytiske forståelsen av fortrengning, men enkelte amerikanske psykoanalytikere har akseptert den, for eksempel Herman (7) og Davis & Frawley (21). Dissosiasjon er mekanismen som skal forklare denne usannsynlige teorien. Robust fortrengning angis å forklare gjenvinning av minner når det gjelder rituelle, sataniske overgrep, kannibalisme, rituelle mord og andre voldsomme episoder. I USA er 18 % av gjenvunnet hukommelse som er kjent av False Memory Syndrome Foundation av denne typen, i England 8 %. Men omfattende undersøkelser av politiet både i USA og England har ikke klart å finne grunnlag for slik praksis (sataniske overgrep).
”Recovered memory”-behandling er ingen spesifikk terapi, men en merkelapp knyttet til en bestemt praksis. Terapeutene hevder gjerne at de aktuelle symptomer som depresjon, spiseforstyrrelse eller stoffmisbruk er forårsaket av tidligere seksuelle overgrep. Minnet om disse hendelsene har gått tapt for bevisstheten. Men dette fortrengte materialet kan bringes frem igjen, noe som er viktig for bedringen. Ingen av disse hypotesene er blitt bekreftet. Undersøkelser av medlemmer av False Memory Syndrome Foundation og British False Memory Society har vist at en stor del av diskutable og sannsynligvis falske anklager kommer etter behandling utført av alminnelige helsearbeidere, altså psykiatere og psykologer, og åpenbart kan oppstå under enhver form for psykoterapi, fra langtidspsykoterapi til kortere biologisk baserte intervensjoner. Videre kan TV-programmer, populære selvhjelpsbøker, foredrag om fortrengte minner og seksuelle overgrep utløse slike falske minner.
I Secret survivors av Blume (22) fra 1990 angis at seksuelle overgrep kan føre til alt fra depresjon, fobier, spiseforstyrrelse, lav selvrespekt, mørkeredsel, nattlige mareritt og hodepine, til gastrointestinale forstyrrelser, gynekologiske problemer, stoff- eller alkoholmisbruk eller totalavhold, seksuell aversjon eller seksuell promiskuitet. Bradshaw (23) gir følgende råd: ”If you identify 5 or more symptoms, yet have no memories of incest, you might try an excercise. Accept the theory that you were abused. Irve consciously with the idea for 6 months, in context with the awareness of the trace you acknowledge, and see whether any memories come to you.”
Under den første verdenskrig observerte noen leger at avreagering under hypnose var effektivt for å fjerne symptomer etter traumatiske kampopplevelser. Senere ble barbiturater anvendt. Hypnose er helt upålitelig til å få frem glemte hendelser fra fortiden. Aldersregresjon blir av og til brukt for å få tak i glemte minner. Pasienten blir oppfordret til å regrediere til den alderen da overgrepet fant sted. Men det er ingen bevis for at denne teknikken er pålitelig eller virker. Heller ikke er det vist at drømmer er kongeveien til den historiske nøyaktighet. Ikke sjelden ser man at pasientens drømmer passer med terapeutens teorier, noe som heller ikke er urimelig siden drømmer vanligvis består av brokker av dagens hendelser. Det er altså ingen vitenskapelig støtte for det syn at slike teknikker virkelig fremmer hukommelsen. Tvert imot kan de være farlige overtalelsesmetoder. Mange av erindringene som er gjenvunnet, henviser til hendelser i de første måneder etter fødselen, altså innenfor den infantile amnesi-periode og må betraktes som helt usannsynlige av denne grunn.