W. Aasebø & J. Jonsbu svarer:

Korrespondanser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I vår artikkel (1) beskriver vi bl.a. en betydelig økning i sykehusinnleggelser blant unge kvinner, forårsaket av akutt alkoholforgiftning. Årsakene til denne utviklingen er mange og komplekse, men opplegget for undersøkelsen tillater oss ikke å gi svar på den type sosiale/sosiologiske problemstillinger som reises av Carl Ditlef Jacobsen.

  ”Begersvingende leger” kan tenkes å øke totalforbruket av alkohol, men disse er knapt så sterke rollemodeller for unge kvinner at resultatet er flatfyll og sykehusinnleggelser. Noen av årsakene kan vi finne ved å diskutere trekk ved samfunnsutviklingen og påvirkninger som dagens unge blir utsatt for.

  Ungdomstiden er en overgang mellom barndom og voksenliv. De unge skal lære, de skal prøve, og, forhåpentlig, finne en god voksenrolle. Voksentreningen foregår i stor grad uten at voksne mennesker er til stede. Mange voksne er redde for å miste sine barns respekt og kjærlighet. Dette kan være noen av årsakene til at dagens foreldregenerasjon har mistet mange av de sanksjonsmulighetene som tidligere generasjoner hadde.

  Ungdommen utsettes for press, fra sine egne og fra omgivelsene. De kan til en viss grad velge hva slags ”type” de vil spille. Mediene bidrar sterkt til å definere hva slags typer som er interessante. Ingen, verken unge eller voksne, vil være uinteressante. De personene som får mest oppmerksomhet i såpeserier og i medieverdenen for øvrig, er gjerne intrigemakerne, de slemme og aggressive. ”Snill pike” er kanskje det verste en ung kvinne av i dag kan være. ”Snillhet” er en karakteregenskap som ingen lenger vil vedkjenne seg.

  I vårt land har vi lang tradisjon for at fest og fyll hører sammen. Vår studie bekrefter at dagens unge fører denne tradisjonen videre.

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media