Tobakk verre enn landminer?

Torkel Steen Om forfatteren
Artikkel

Torsdag 19. oktober 2000 oppdaget pressen at Legeforeningen, dvs. SOP, har aksjer i tobakksindustrien. Presidenten ble intervjuet, og lovet å ”rydde opp”. Han mente det var uakseptabelt for foreningen å ha penger i tobakksproduksjon.

Fredag 20. oktober 2000 oppdaget pressen at Legeforeningen også har aksjer i våpenindustri, blant annet personellmineproduksjon. Presidenten ble intervjuet på TV 2, og var langt mer forbeholden enn når det gjaldt tobakk. Våpen er lovlig, det er bruken som er skadelig, fikk vi høre. Det var ikke like åpenbart at foreningen skulle avvikle sine mineprodusentinvesteringer som sine tobakksinvesteringer.

Jeg stusser over moralen. Hvor farlig er egentlig tobakk? Farligere enn landminer? De fleste som dør av tobakk, har valgt røyking selv, og hatt glede av den. Passiv røyking er påført, plagsomt og skadelig. Men det kan da ikke sammenliknes med å gå på landminer? Landminer er, i motsetning til tobakk, ulovlig. For meg er det uforståelig at Legeforeningen finner tobakk mer moralsk forkastelig enn landminer. Det kan ikke være vel gjennomtenkt. Har man mistet sansen for proporsjoner under korstoget mot tobakk?

Nå er visst saken at pensjonsfondet SOP har andeler i aksjeindeksfond. Både tobakks- og våpenindustri inngår i aksjeindeksene. Kunne ikke presidenten sagt det, i stedet for å ta stilling til de moralske aspekter ved tobakk og landminer? Tobakksmoralisme kan føre til pussige paradokser.

Anbefalte artikler