Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Erik Kristoffer Arnesen er stipendiat ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo og vitenskapelig konsulent i komiteen for Nordic Nutrition Recommendations 2023 (NNR2023).
Artikler av Erik Kristoffer Arnesen
De nye nordiske kostrådene bygger på solide systematiske kunnskapsoppsummeringer
- Rune Blomhoff,
- Erik Kristoffer Arnesen,
- Jacob Juel Christensen
21.12.2023:
De nye nordiske kostrådene (NNR2023) er vitenskapelige råd til helsemyndighetene i nordiske og baltiske land. Rapporten er utarbeidet av flere hundre internasjonale forskere og har fått internasjonal anerkjennelse. Psykolog Siv Hilde Berg, høyskolelektor Marit Kolby og professorene Elling Bere og...
J. Hjelmesæth og medarbeidere svarer
- Jøran Hjelmesæth,
- Live Elin Torheim,
- Erik Kristoffer Arnesen
25.09.2023:
Elling Bere og Simon N. Dankel har kommentert vårt debattinnlegg «Hva kreves av kunnskap før man gir kostholdsråd?» (1). Forfatterne stiller seg først og fremst kritiske til NNR-komiteens beslutning om avstå fra spesifikke anbefalinger om ultraprosessert mat i de nye nordiske ernærings-anbefalingene...
J. Hjelmesæth og medarbeidere svarer
- Jøran Hjelmesæth,
- Live Elin Torheim,
- Erik Kristoffer Arnesen
25.09.2023:
Marit Kolby etterlyser mer redelighet i diskusjonen om ultraprosessert mat. Hensikten med vår artikkel var imidlertid ikke å gjenoppta diskusjonen om ultraprosessert mat, men å «utdype hvilke minimumskrav som stilles til kunnskapsgrunnlaget om forskjellige matvarers betydning for helsen før...
Hva kreves av kunnskap før man gir kostholdsråd?
- Jøran Hjelmesæth,
- Liv Elin Torheim,
- Erik Kristoffer Arnesen
29.06.2023:
Debatten om ultraprosessert mat og de nye nordiske ernæringsanbefalingene gjør at mange spør seg om hvor mye kausalkunnskap (evidens) som kreves før myndighetene kan gi befolkningen spesifikke kostråd. Nasjonale kostråd skal bidra til å forebygge kroniske kostrelaterte sykdommer og til god helse- og...
Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende?
- Lars Thore Fadnes,
- Helle Margrete Meltzer,
- Christine Henriksen,
- Erik Kristoffer Arnesen,
- Gry Hay
02.05.2022:
Godt planlagt og med enkelte tilskudd kan vegetarisk og vegansk kosthold dekke behovet for alle næringsstoffer og bidra til god helse og forebygging av sykdom. De siste årene har det vært økt oppmerksomhet i befolkningen rundt plantebasert kosthold og en økning i antallet som spiser vegetarisk og...
Oppfølging av gravide, ammende og spedbarn med vegetarisk eller vegansk kosthold
- Gry Hay,
- Lars Fadnes,
- Helle Margrete Meltzer,
- Erik Kristoffer Arnesen,
- Christine Henriksen
27.04.2022:
Vegetarisk og vegansk kosthold kan være egnet i alle livsfaser hvis de planlegges godt og suppleres med enkelte vitaminer og mineraler. Nasjonalt råd for ernæring har nylig kommet med en ekspertuttalelse om vegetarisk og vegansk kosthold (1). I ekspertuttalelsen gis det råd for hvordan...
Bør vi spise mindre rødt kjøtt?
- Lars T. Fadnes,
- Erik Kristoffer Arnesen,
- Dagfinn Aune
24.06.2020:
Det er nylig publisert systematiske oversiktsartikler om rødt og bearbeidet kjøtt. I hvilken grad tilfører disse ny kunnskap og retning for hvordan vi ser på helseeffekten av rødt kjøtt? De nye systematiske oversiktsartiklene om rødt og bearbeidet kjøtt viser at en reduksjon i inntaket av bearbeidet...