Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Carina S. Alm (f. 1959) har tidligere arbeidet som seksjonsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Oslo.
Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir ingen interessekonflikter.
Artikler av Carina S. Alm
Har omega-3-fettsyrer effekt mot kardiovaskulær sykdom?
- Knud Landmark,
- Carina S. Alm
05.02.2013:
Med dagens behandling etter hjerteinfarkt er det lite å hente ved å gi pasienter tilskudd av omega-3-fettsyrer. For personer som spiser lite fet fisk, kan omega-3-fettsyrer være indisert som primærprofylakse mot hjertesykdom. En rekke studier har vist at inntak av omega-3-fettsyrer, dvs...
Fisk og omega-3-fettsyrer ved hjertesvikt
- Knud Landmark,
- Carina S. Alm
30.10.2012:
Den viktigste kilden til marine omega-3-fettsyrer (eikosapentaensyre (EPA, C20:5 n-3) og dokosaheksaensyre (DHA, C22:6 n-3)) i vårt kosthold er fisk, særlig fet fisk (1). Observasjonsstudier, placebokontrollerte undersøkelser og metaanalyser har vist at inntak av omega-3-fettsyrer i form av både fet...
Nøkkelhull for lavere saltinntak
- Bjørn Christophersen,
- Carina S. Alm
04.03.2011:
Pasienter med høyt blodtrykk og andre med økt risiko for hjerte- og karsykdommer bør få råd av sin lege om å velge matvarer med nøkkelhullsmerket på emballasjen. Ernæringsrådene fra de nordiske helsemyndighetene inneholder anbefalinger om en betydelig reduksjon av saltinntaket – fra nå 10 – 12 g per...
Omega-3-fettsyrer er fortsatt gunstig ved hjertesykdom
- Knud Landmark,
- Ivar Aursnes,
- Åsmund Reikvam,
- Carina S. Alm
18.01.2007:
Observasjonsstudier og prospektive, randomiserte kliniske studier har vist at omega-3-fettsyrer har gunstige kardiovaskulære effekter. I en sekundærprofylaktisk undersøkelse fra 2003 og en metaanalyse av kliniske studier er det satt spørsmålstegn ved dette. De to studiene har imidlertid...
Alfalinolensyre, kardiovaskulær sykdom og plutselig død
- Knud Landmark,
- Carina S. Alm
02.11.2006:
Flere dyreeksperimentelle undersøkelser har vist at fiskeoljer som inneholder omega-3-fettsyrer (eikosapentaensyre (EPA) (C 20:5 n-3) og dokosaheksaensyre (DHA) (C 22:6 n-3)), har elektrofysiologiske effekter som kan forklare hvorfor de kan forhindre utvikling av alvorlige ventrikulære arytmier (1) ...
Kan fiskeoljer beskytte mot utvikling av atrieflimmer?
- Knud Landmark,
- Carina S. Alm
08.06.2006:
Noen få undersøkelser har indikert at inntak av fisk og fiskeoljer rik på omega-3-fettsyrer kan redusere hyppigheten av atrieflimmer hos individer med latent eller manifest koronarsykdom. Hos pasienter som gjennomgikk elektiv aortokoronar bypassoperasjon, halverte inntak av omega-3- fettsyrer...