Tidlig introduksjon av små mengder mat forebygger matallergi

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    Retningslinjene for spedbarnsernæring bør, i tillegg til amming, fra 3–4 måneders alder inkludere små mengder av matvarer som inneholder de vanligste allergenene.

    Norske retningslinjer for spedbarnsernæring anbefaler fullamming til seks måneders alder, så lenge barnet vokser og trives, i tråd med globale retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (1). Forsinket matintroduksjon øker trolig risikoen for matallergi, og nyere forskning slår fast at introduksjon av mat, spesielt peanøtt og egg før seks måneders alder reduserer risikoen (2). Toleranseutvikling innebærer at immunsystemet kjenner igjen et allergen uten å utvikle allergi mot allergenet (3). Uten toleranseutvikling vil man i stedet få allergisk sensibilisering, altså produksjon av IgE mot allergenet (3).

    Naturlig toleranseutvikling

    Naturlig toleranseutvikling

    I 2015 viste den banebrytende britiske studien Learning about peanut allergy (LEAP) at regelmessig inntak av peanøttprodukter frem til fem års alder (4) reduserte risikoen for peanøttallergi med 60 % sammenlignet med det å unngå peanøttprodukter (5). Studien inkluderte vel 620 spedbarn fra fire måneders alder med alvorlig eksem og/eller allergi mot egg, som dermed hadde høy risiko for utvikling av peanøttallergi. Funnene dokumenterte for første gang betydningen av naturlig toleranseutvikling ved eksponering og var starten på endringer i flere retningslinjer for spedbarnsernæring.

    I to store populasjonsbaserte studier har man undersøkt om matallergener introdusert fra tre måneders alder kan forebygge matallergi (6, 7): den britiske Enquiring about Tolerance (EAT)-studien med vel 1 300 barn (6) og den skandinaviske Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies (PreventADALL)-studien med ca. 2 400 barn (7). I EAT-studien ble spedbarn randomisert til å få bestemte mengder peanøttprodukter, kokt egg, kumelk, sesam, hvete og hvit fisk hver uke, og disse barna ble sammenlignet med kontrollgruppen som fulgte vanlige råd om fullamming til seks måneder. Blant de vel 30 % som fulgte protokollen, var risikoen for utvikling av allergi signifikant lavere (2,4 % vs. 5,5 %) (6). I PreventADALL-studien ble barna randomisert til å få en smak av finmalt peanøttsmør, kumelk, hvete og løs eggerøre minst fire dager per uke fra tre måneders alder frem til minst seks måneder i tillegg til amming, mens kontrollgruppen ble anbefalt å følge nasjonale retningslinjer (7). Barna randomisert til tidlig matintroduksjon hadde 60 % lavere risiko for allergi mot minst én av matvarene ved tre års alder sammenlignet med kontrollgruppen (1,1 % vs. 2,6 %) (7).

    En stor metaanalyse dokumenterte at matallergi kan forebygges ved hjelp av tidlig matintroduksjon

    En stor metaanalyse, der PreventADALL og EAT også er med, dokumenterte at matallergi kan forebygges ved hjelp av tidlig matintroduksjon (2). Her fant man høy grad av evidens for at risikoen for allergier mot egg og peanøtt var betydelig redusert ved introduksjon av matvarene før seks måneders alder (2). Videre fant man i metaanalysen moderat evidens for at introduksjon av flere matvarer reduserer risikoen for allergi mot minst én av matvarene, mens ingen forebyggende effekt ble knyttet til kumelk.

    Regelmessig smak er nok

    Regelmessig smak er nok

    Tidlig matintroduksjon synes trygt, uten økt risiko for uønskede hendelser (6, 7). I tillegg til amming som den viktigste ernæringskilden i tidlig spedbarnsalder er det nå godt dokumentert at naturlig toleranse til mat fremmes ved tidlig møte med små mengder allergene matvarer allerede fra 3–4 måneders alder (2). Introduksjonen kan skje i form av å la barnet smake på en fingertupp dyppet i matvaren minst fire ganger i uken (8). Dette må tilpasses barnets evne til først å suge mat uten biter eller klumper, for deretter å utvides i takt med normal kostutvidelse. Med den kunnskapen vi har nå, ville det være uetisk å gjennomføre en ny stor og kostbar studie der en kontrollgruppe vil ha betydelig økt risiko for allergi ved utsatt introduksjon av allergene matvarer.

    Introduksjonen kan skje i form av å la barnet smake på en fingertupp dyppet i matvaren minst fire ganger i uken

    Det er på tide med nye retningslinjer for spedbarnskosthold som baseres på tilgjengelig, godt dokumentert kunnskap. Disse bør vise til amming som hovedkilde for ernæring i tillegg til smaking av små mengder mat regelmessig fra tre måneders alder for å sikre god vekst, utvikling og forebygging av allergi.

    Kommentarer  ( 0 )
    PDF
    Skriv ut
    Kommenter artikkel

    Anbefalte artikler