Det menneskelige ansvar

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Chatboten ChatGPT har etter lanseringen senhøsten 2022 fått massiv oppmerksomhet. Det er ikke så rart. En kunstig intelligens som kan generere meningsfull tekst som svar på åpne spørsmål, vil kunne endre alt fra skoleverk til journalistikk – på godt og vondt.

  Også vitenskapelig publisering påvirkes. ChatGPT er allerede oppført som medforfatter på både forskningsartikler og lederartikler i den medisinske litteraturen.

  Men vent litt: Kan en robot være medforfatter? Nei, er den samstemte dommen fra redaktører for vitenskapelige tidsskrift verden over. Vancouver-kriteriene for forfatterskap innebærer at en forfatter må ta både intellektuelt og juridisk ansvar for teksten. Ingen av delene er en robot i stand til. Det slår nylige retningslinjer fra både World Association of Medical Editors (WAME) og European Association of Science Editors (EASE) fast. Og får du hjelp av roboten til å skrive, skal det oppgis i metodeavsnittet, ikke i forfatterlisten. Gode hjelpere skal krediteres. Men ansvaret må du selv ta.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media