David Russell

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vår gode venn og kollega David Russell døde 20. april 2022, 74 år gammel.

  David vokste opp i landsbyen Kells i Nord-Irland. Han hadde gode evner og studerte medisin ved Queen's University i Belfast. Kjærligheten brakte ham til Norge, der Nevrologisk avdeling på Rikshospitalet ble hans arbeidsplass fra 1976 og frem til han gikk av med pensjon i 2020.

  Allerede i 1989 ble David utnevnt til professor i nevrologi ved Universitetet i Oslo. Han var nysgjerrig og kreativ og stod for en betydelig forskningsaktivitet gjennom nærmere 40 år. Hans prosjekter var hovedsakelig sentrert rundt bruken av ultralyd for å studere morfologi og sirkulasjon i hjernens arterier. David utviklet sammen med den tyske ultralydfysikeren Rainer Brucher multifrekvensultralyd-metoden for å kunne påvise og klassifisere embolier som ble sendt med blodstrømmen inn i hjernen (glassboble versus solid partikkel). De kliniske studiene ble utført under operasjoner som koronar bypasskirurgi, klaffeimplantasjon, carotiskirurgi og hjertekateterisering. David veiledet ti stipendiater frem til doktorgraden.

  David ble nok enda mer faglig anerkjent internasjonalt enn nasjonalt. Han var initiativtager til foreningen European Society of Neurosonology and Cerebral Hemodynamics, og han mottok flere nasjonale og internasjonale priser, blant annet Monrad-Krohn prisen i 2018. På hjemmebane drev han aktivt med folkeopplysning, og han bidro sterkt til at nordmenn nå vet at hjerneslag er akuttmedisin, og at pasienter med symptomer på hjerneslag må raskt på sykehus.

  David arrangerte hvert år en tverrfaglig konferanse om hjerneslag i Oslo. Han levde for sitt fag og for sin forskning, og krevde mye av seg selv og av sine stipendiater. Dagen på jobb ble ofte til natt uten at han selv la merke til det, bare vi andre.

  Vi elsket å reise med David på faglige konferanser rundt om. Hans sjarm og impulsivitet gjorde at det aldri var kjedelig i hans nærvær. David kunne spontant opptre med Riverdance og synge karaoke av full hals. På nachspielet spilte han gjerne på skjeer. Han var leken og alltid på jakt etter nye ideer.

  Våre tanker går til hans familie som betød så mye for ham. David har gått ut av tiden, men han vil bli husket lenge.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media