En klok, morsom og ettertenksom bok om livet

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Endre Osen Skjølberg

  Fastlegen – tro, håp og kjærlighet – bak en lukket dør

  143 s, ill. Oslo: Hverdagshelter forlag, 2021. Pris NOK 369

  ISBN 978-82-692506-0-2

  Boken ligner på en barnebok i form og layout, med fine og morsomme illustrasjoner. Med utgangspunkt i sin egen spalte «Fastlegen» i Romsdals Budstikke presenterer forfatteren historier i seks kapitler om det han kaller «dette herlige, vidunderlige og vanskelige livet».

  Dette er en mild, klok, morsom og ettertenksom bok skrevet i jeg-form om livet som fastlege, om hendelser i forfatterens liv på Smøla og om hva som har formet ham til det menneske og den fastlegen han er. Forfatteren er god til å reflektere og filosofere over hva som er viktig i livet. Om drømmer, helter, kjærlighet, kameratskap og ikke minst troen på det gode i mennesket.

  Han tar oss med på fotballkamp, til St. Peter i himmelen, og deler drømmen om å lage musikk og spille i band. Og om lykke. Han er spesielt god når han beskriver det å «pusse med stjernekluten» – det å aldri miste troen og alltid heie på og å pusse frem glansen hos hverandre. Han trekker frem store navn i verdenshistorien som hadde en indre uro og nysgjerrighet, og som barn og unge må ha fremstått spesielle og annerledes. Han ønsker seg en verden som tar vare på annerledestenkende og som husker å hylle de som ikke lykkes. Som eksempel nevner han Bono som synger en av The Alarms sanger på en konsert til ære for låtskriveren, som er blant publikum, og som med sitt samtidige band ikke nådde samme høyder som U2.

  Han beskriver også en middelaldrende menns livskrise, og en morsom anekdote er hans tolking av Torbjørn Egners «Bamses fødselsdag». Han trekker også frem sine viktigste egenskaper som fastlege: Å være lyttende, ha tid og ikke være redd for å si at «dette vet jeg ikke hva er, men jeg skal undersøke så godt jeg kan».

  Jeg tenker at denne boken er en veldig hyggelig og positiv bok om tro på mennesker, håp om å gi god behandling som fastlege og om kjærligheten som overskygger alt. Den kan selvfølgelig leses når som helst, men kanskje aller best når man har tid til å reflektere og kose seg med den. Og jeg tror at lignende bok kunne vært skrevet av samme forfatter til barn og unge!

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media