Revidert nasjonalbudsjett 2022: Alarmerende for fastlegeordningen

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    – Det er oppsiktsvekkende ambisjonsløst og skuffende at regjeringen ikke evner å prioritere en eneste krone til en kriserammet fastlegeordning, sier Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.

    ALVORLIG: President Anne-Karin Rime og visepresident og leder av Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, mener…
    ALVORLIG: President Anne-Karin Rime og visepresident og leder av Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, mener regjeringen fremstår handlingslammet overfor utfordringene i fastlegeordningen. Foto: Thomas B. Eckhoff/Legeforeningen

    Regjeringen la torsdag 12. mai fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Her ble det klart at det ikke kommer midler til fastlegeordningen. Til tross for at regjeringen Støre gikk til valg på å redde fastlegeordningen, står ytterligere 30 000 personer uten fastlege siden valget i fjor høst. Nå er det totalt over 150 000 som ikke får oppfylt retten til fastlege.

    – Vi er innforstått med at fastlegekrisen ikke løses i revidert nasjonalbudsjett. Men det er full enighet om at det haster med et betydelig løft for å løse den kritiske situasjonen i fastlegeordningen. Vi forventer derfor at regjeringen bruker enhver anledning til å styrke ordningen. Vi har etterlyst en offensiv og varig satsing. Hittil har den uteblitt, understreker Rime.

    Tynnslitt tillit

    Tynnslitt tillit

    Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sa i valgkampen at det mest effektive tiltaket er å øke basistilskuddet, og det kunne man raskt gjøre i en tilleggsproposisjon.

    – Regjeringen fremstår helt handlingslammet. Nå vil enda flere miste fastlegen sin. Det er regjeringens ansvar, uttaler Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen.

    Helsedirektoratet slår nå fast at det haster med umiddelbare tiltak på både kort og lang sikt. Direktoratet frykter at ordningen vil falle sammen.

    – Pasientene og fastlegene har smurt seg med tålmodighet lenge nok. Tilliten er tynnslitt, advarer Rime.

    Legeforeningen støtter tiltakene i handlingsplanen for allmennlegetjenesten.

    – Det trengs mer midler. De skulle kommet nå. Vi trenger ikke en ny handlingsplan, men nok penger slik at tiltakene får effekt, avslutter Klev.

    PDF
    Skriv ut

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media