()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Tidligere avdelingsoverlege Bjarne Ranheim døde 8. juli 2020, 97 år gammel.

  Ranheim var trønder, og som meget ung mann kom han under krigen i illegalt arbeid i sitt nærområde. Han ble til slutt arrestert og satt i konsentrasjonsleir til krigens slutt. Hans krigsinnsats førte til at han ble tilbudt studieplass i Danmark, hvor han gjennomførte medisinstudier og spesialisering i nevrologi. I Danmark traff han også sin Elisabeth.

  I 1964 ble han tilsatt som eneste nevrolog ved sykehuset i Lillehammer. Da egen nevrologisk sengeavdeling ble opprettet i 1975, ble han avdelingsoverlege. Den stillingen hadde han til sin avgang i 1990. Han var en meget anerkjent fagmann og var også sykehusets sjefslege i årene 1976–81.

  Ranheim gjorde en betydelig innsats i krigs- og konfliktområder for FN, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Rotary International. Det er knapt noe land i Afrika eller Asia han ikke besøkte i slik tjeneste. Han ble tildelt Røde Kors' høyeste utmerkelse for sitt arbeid.

  Bjarne Ranheim var en kulturpersonlighet. Særlig musikk, men også litteratur, var ham kjær. Han var spesielt interessert i skjæringspunktet mellom nevrologi og kunst og var et tidlig medlem av Den norske nevrolitterære klubb. Han arrangerte klubbens sommermøte på Lillehammer i 2001 og skrev bidrag til alle klubbens fire bøker.

  Ranheim gjorde en betydelig organisatorisk innsats for Norsk nevrologisk forening. Han var hovedmannen bak gjennomføringen av foreningens store arrangement «Hjerneåret 1995». Det var helt naturlig at han ble valgt til æresmedlem av samme forening i 1996.

  Med Bjarne Ranheims død har norsk nevrologi mistet en fremragende fagmann og en strålende ambassadør for faget.

  Han la aldri skjul på hvor meget familien betydde for ham, og vi sender vår medfølelse til Elisabeth og deres barn og barnebarn.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media