Besvimelsen som forsvant

Erlend Hem Om forfatteren
Artikkel

Redaksjonen mottok for en stund siden et manuskript med ordet lipothymi. Ingen av oss kjente det fra før. Det var en interessant historie.

Illustrasjon: whitemay/iStock

Vi gjettet på at det hadde noe med det greske lipos, ‘fett’, å gjøre. Men i sammenhengen var det vanskelig å forstå, siden det handlet om en pasient som mistet bevisstheten. Etter hvert fant vi ordet i en gammel fremmedordbok, som kort og godt ga forklaringen ‘besvimelse’ (1).

Ettersom ingen moderne medisinske ordbøker var til hjelp, slo vi opp i et eldre engelsk verk. Også der sto det forklart som besvimelse, synkope, men i tillegg med opplysningen om det greske opphavet: leipein, ‘mangle, forsvinne’ + thymos, ‘sinn’ (2). Det kan også skrives leipothymia.

I Oxford English Dictionary er ordet merket med et kors – tegnet på at det er avgått ved døden (3). Et søk i PubMed gir kun 87 treff på lipothymia (10.2.2020). Det kan se ut til at ordet fortsatt brukes noe i dansk, slik det fremgår av en veiledning til danske leger fra helsemyndighetene: «Lipothymi, også kaldet synkope» (4).

Lipothymi står også i en eldre dansk medisinsk ordbok, med henvisning til kollaps (5), som gir en hærskare synonymer: apsychia, eklipsis, lipopsyki, lipotymi. Tiden har gått fra disse ordene. Fortsatt kan vi riktignok finne et enslig lipo-ord i ordbøkene som ikke har med fett å gjøre: lipofreni, ‘mangelfull mental kapasitet’ (6), men det brukes vel så sjelden i dag at det sikkert kan tas ut i neste utgave.

Rik historie

Men hvorfor forsvant ordet lipotymi fra medisinen? Vi vet ikke, men et oppslagsverk fra 1890-årene kan kanskje antyde et svar. Der står det at enkelte kolleger begrenset bruken av ordet «til första början af svimningen» – en findiagnostikk som neppe lenger er nyttig (7). En annen forklaring kan kanskje være besvimelsens rike kulturhistorie – man kunne sikkert trenge et omfattende vokabular for det, et behov som ikke lenger finnes. For som det står i en terapihåndbok fra midten av 1800-tallet: «Størst Anlæg hos Fruentimmer, især hysteriske og svangre» (8).

Synkope er det vanligste fagordet nå for tiden. Det er gresk og betyr sammenslåing, av syn-, ‘sammen’ og kope, ‘slag’ (9). Det har vært brukt i medisinen siden 1400-tallet (10).

Anbefalte artikler