Kraftig økning i bruk av video-konsultasjoner

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Konsultasjon over video i stedet for ved oppmøte på fastlegekontoret har lenge vært mulig, og har vært brukt av enkelte leger. Men denne uken skjedde den en kraftig økning. Sjelden har en teknologi blitt tatt i bruk så bredt, så fort.

  – I forrige uke ble vår tjeneste brukt til 100 - 200 daglige videomøter mellom norske fastleger og deres pasienter. I løpet av tirsdag hadde tallet nådd 10 000 videomøter, forteller Svein Yngvar Willassen, daglig leder i Confrere, til Tidsskrift for Den norske legeforening.

  Confrere tilbyr videoløsninger for fastleger. Til nå har 66% prosent av norske fastleger har tatt i bruk deres løsning, hevder Williassen.

  Regelendringer 

  Det er det pågående korona-utbruddet og behovet for smittevern som er årsaken til den eksplosive veksten. Ved å overføre så mange konsultasjoner som mulig til video, kan fastlegene redusere smittefaren ved oppmøter på legekontoret. Legeforeningen har oppfordret alle leger til å ta i bruk video.  

  I februar åpnet NAV opp for at fastleger kan gi sykemeldinger uten et fysisk møte. I tillegg annonserte Helsedirektoratet nye muligheter for takster for telefon og e-konsultasjoner i midten av mars.

  Tidligere denne uken oppfordret helseminister Bent Høie fastleger, psykologer og andre behandlere til å ta i bruk videokonsultasjon. Og det har de gjort: Ifølge direktoratet for e-helse har nå et sted mellom 4 000 og 5 000 fastleger videoløsning tilgjengelig, skriver Dagens Medisin.

  Thor Digre, fastlege ved Tillertorget legesenter i Trondheim har brukt video for pasientmøter siden høsten 2019, og er fornøyd med hvordan det fungerer.

  – Vanlige telefonsamtale er nyttig, men video gir tilleggsinformasjon ved observasjon og er derfor bedre, sier han. 

  Digre mener en rekke typer konsultasjoner kan effektiviseres med bruk av videomøter.  

  – Skal man for eksempel gjennomgå blodprøveresultater med pasienter eller tilfredsstille kravene om oppfølging hver 14. dag for sykemeldte pasienter som venter på operasjon er dette mye mer effektivt å gjøre over video, sier Digre.

  Han legger til at video fungerer godt som smitteverntiltak. Ved å overføre så mange konsultasjoner som mulig til video, kan fastlegene redusere smittefaren ved oppmøter på legekontoret.

  – Skulle legene og våre ansatte ende opp i karantene eller selv bli mildt syke, kan vi jobbe hjemmefra over video, påpeker Digre.

  Jobber fra karantene

  Nettopp det har skjedd Lars Røssel Ødegaard, fastlege ved Åros Legesenter i Asker kommune. Han er i karantene inntil han får svar på korona-testen han har tatt. Ødegaard har likevel klart å gjennomføre en dag fylt av konsultasjoner.

  – Selv om veldig mye dreier seg om luftveisinfeksjon får man gjort mye over video. Man kan blant annet observere respirasjon, hudfarge, og pasientens allmenntilstand, sier Ødegaard, som har brukt video til konsultasjoner i to år.

  Han anbefaler andre fastleger å be pasienter bruke smarttelefon i stedet for bærbar PC, fordi mobiltelefonene har bedre kamera. Bruker man det vanlige kameraet som peker vekk fra skjermen, kan man få gode bilder av for eksempel utslett. I tillegg blir dette etter hans erfaring av og til rot med kamera og lyd på PC, noe man unngår med mobiltelefon.

  Ødegaard har opplevd noen utfordringer – for eksempel pasienter som logger seg på konsultasjoner i bilen og på bussen – men er alt i alt overrasker over hvor godt det fungerer.

  – Video fungerer overraskende bra til veldig mye. Jeg opplever at jeg kan hjelpe luftveispasienter på en trygg måte. Mange har riktignok milde symptomer, sier Ødegaard.

  Han får støtte av Digre:

  – Når jeg i tillegg kjenner pasienten fra før av og har en journal, føler jeg at jeg kan gjøre trygge vurderinger med video, mener han.

  Digre mener også video fungerer godt når pasienter ønsker å diskutere litt mer delikate temaer.

  – For mange er det nok litt enklere å ta opp flaue ting over video enn i et fysisk møte. Enkelte snur kamera litt bort fra ansiktet når de snakker om vanskelig ting, forteller han.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media