()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Håvard Dalen, Kolbjørn Forfang, Kristina Haugaa et al.

  Kardiologi

  Klinisk veileder. 3 utg. 454 s, tab, ill. Oslo: Gyldendal, 2019. Pris NOK 659

  ISBN 978-82-05-52395-1

  Tredje utgave av denne kliniske veilederen i kardiologi rettes nå primært mot sykehuslegene, som etter sigende trykket de to foregående utgavene tettere til sitt bryst enn allmennlegene (som var den opprinnelige målgruppen). Et nytt redaktørteam er på plass, og relativt omfattende endringer er gjort. Av nyheter er det blant annet egne kapitler om fremvoksende fagfelt innen hjertemedisinen, som kardioonkologi og genetisk testing, samt oppdateringer i kapittelet om bildediagnostiske metoder. Endringene virker gjennomtenkte, relevante og i takt med redaktørenes ambisjon om å gi ut en oppdatert kilde til kunnskap hentet fra norske fagmiljøer, med tilhørende norske behandlingstradisjoner. At det nye redaktørteamet er bevisst sin nye målgruppe, kommer blant annet frem ved at første kapittel omhandler de nye spesialiseringsreglene for vordende kardiologer. Dette kunne de fleste allmennpraktikere sannsynligvis klart seg uten, kanskje i bytte mot en litt tynnere bok.

  For veilederen er omfangsrik: hele 33 kapitler og 453 sider. For alle med en travel klinisk hverdag og kanskje ikke bare kardiologi for øyet blir nok 453 sider litt vel murstein. Men her gjelder det å ikke la seg avskrekke. Sammen med innbindingen, der alle de 33 hovedoverskriftene vises ved første bladtak, sørger den logiske kapittelinndelingen for raske og fokuserte oppslag når det trengs, for eksempel mellom to pasienter en mandag morgen. Veilederen fungerer således svært godt som et faglig forståelig oppslagsverk for alle med litt forkunnskaper og interesse for kardiologi. Og for de mer spesialiserte er denne boka en ypperlig kilde til raske oppdateringer innenfor emner i kardiologien de ikke befatter seg med til daglig.

  For anmelderen, som titt og ofte får mer eller mindre passende musikalske assosiasjoner til omverdenen, dukker låta «Hold the line» av bandet Toto opp etter noen kapitlers lesing. Mange mener låtene til Toto ikke går av moten fordi de kombinerer det enkle med det avanserte. Vi får håpe at dette verket, skrevet av et norsk «superband» av kardiologer, også holder linja i fremtiden i rollen som oversetter mellom norsk spesialist og allmennpraktiker. For det er nok dette hybrid-elementet som er veilederens sterkeste side i kampen om oppmerksomheten mot nett- og skjermbaserte kilder til oppdatert kunnskap i kardiologi.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media