Legeetikk på billigsalg

Nils Petter Sørung Om forfatteren
Artikkel

CashPoints og legetimer hører ikke sammen.

En konsultasjon hos Dr.Dropin kan foregå slik: «Vær så god, her er resepten din – og 150 CashPoints hos Norwegian på kjøpet. Kjøper du flere helsetjenester hos oss, opptjener du enda flere CashPoints.» Til opplysning tilsvarer 1 CashPoint 1 krone. Hører du at noe skurrer? Når pasientbehandling består i å skrive ut rabattkuponger til flybilletter, og når pasienter opptjener digital valuta hos legen?

Kompetanse, kvalitet og god service utgjør god legepraksis. Slike kvaliteter er det naturlig å markedsføre. At det lokkes med digital valuta i markedsføringen (1), får derimot varsellampene til å lyse. Det får meg til å tenke på andre motiver enn helsefremmende arbeid. Din helsetilstand alene bør være årsaken til å oppsøke helsehjelp, ikke sekundærgevinster i form av rabatterte flybilletter. Når du er hos legen, skal du behandles som pasient med rett til helsehjelp, og ikke som kunde med rett til rabatt.

De siste årenes etableringer av nye helseaktører har gitt meg opplevelsen av at tilgang til pasientens lommebok er viktigere enn pasientens helse. Samtidig omtales overdiagnostikk og overbehandling som vår tids store helseutfordring (24).

Jeg er tilhenger av nytenkning, innovasjon og alternativer til det offentlige helsevesen. Da bør det også ligge en intensjon i bunn som er verdiskapende og helsefremmende. Krav om å følge etiske retningslinjer hører selvsagt også med.

Det virker som om Dr.Dropin selger pasienter til Norwegian i stedet for å helbrede, lindre og trøste

Hadde Dr.Dropin drevet pølsebod og ikke en klinisk legepraksis underlagt alle lovverk, regler og retningslinjer som gjelder særskilt for autorisert helsepersonell, hadde ikke dette vært et tema. Men Dr.Dropin selger ikke pølser. Det virker som om de selger pasienter til Norwegian i stedet for å helbrede, lindre og trøste, som tradisjonelt har vært legers primære oppgave. Dr.Dropin fremstår for meg som landets nye leger uten grenser, nærmere bestemt etiske grenser.

Les svaret fra Dr. Dropin her: – Ikke undervurder pasientene

Som leger trenger vi et kritisk blikk når vi forvalter våre oppgaver. Vi er alle feilbarlige, men da gjør vi klokt i å lytte til tredjeparts råd og eventuelle advarsler. I april i år fastslo Rådet for legeetikk at Dr.Dropin bryter legers etiske regelverk når de kobler CashPoints til legetjenester. Rådet påla dem å stoppe markedsføringspraksisen (5). Dette har Dr.Dropin nektet, og Rådet for legeetikk reagerer kraftig på at praksisen fortsetter (6, 7).

Å utøve arbeid som lege handler om tillit, og tillit er ferskvare. Den tar tid å bygge opp, men kun et øyeblikk å miste. Det er sjelden å se et så tydelig eksempel på nettopp det som i denne saken. For min del er dette et klart og tydelig etisk dropout.

Anbefalte artikler