Inspirert av gründerforeldre
Kanskje var det oppveksten med gründerforeldre som påvirket ham til å tenke utradisjonelt om fastlegejobben og som etter hvert fikk ham til å starte sin egen bedrift.
Sørlis far, den tidligere medaljevinnende alpinisten Odd Sørli, startet i 1990-årene eventfirmaet Off Piste sammen med kona Siri. I flere år har de hatt omsetning opp mot 100-millionersklassen med sine arrangementer for både firmaer og privatpersoner.
Daniel forteller at foreldrene tidlig ble en inspirasjon.
– Jeg husker at jeg som ungdom var med på å bære stoler til selskapene de arrangerte, og jeg jobbet jo også for dem mens jeg var medisinstudent. Jeg var servitør og altmuligmann, ble med på utenlandsturer og jobbet masse, smiler han.
Daniel prøvde først å bli alpinist som sin far. Han flyttet hjemmefra som 16-åring og begynte på toppidrettsgymnas.
– Da jeg ble 20 år gammel, fant jeg ut at jeg var bedre på skolen enn jeg var på ski.
– Hadde du en OL-ambisjon, du også?
– Tja. Man starter vel ikke på toppidrettsgymnas uten å ha det, men jeg nådde ikke opp til landslagsnivå. Da fant jeg ut at det var større sjanse for å lykkes på skolebenken, smiler han.
Og selv om det ble medisin i stedet for medaljer, hadde Sørli stadig foreldrene som sine største forbilder.
– De klarte å være til stede for familien og samtidig jobbe hardt som gründere. Det har jeg forsøkt å ta med meg, sier han.
Vi vet at kritikerne er der ute. Men vi har ikke gjort dette for å irritere folk
Det var kanskje ikke så rart at firebarnsfaren kjente det krible da han i 2017 etter noen år som fastlege ble kontaktet av gründerfabrikken Askeladden, som tidligere har hatt suksess med hurtigfrisørkjeden Cutters.
Konseptet de presenterte for ham, var et legekontor med lange åpningstider, korte ventetider og fast pris uansett tjeneste – en slags legetjenestens svar på frisørkjeden Cutters. Dyrere enn et tradisjonelt legevaktbesøk, men billigere enn de etablerte private legevaktene. Oppstartsfirmaet Askeladden ville ha Daniel Sørli inn som både daglig leder og praktiserende lege.
– Den samme uka som vi hadde vårt første møte, sa jeg opp fastlegejobben min. Jeg lovte meg selv å gi prosjektet to år. Nå kjører vi på, tenkte jeg.
– Var du redd for å møte kritikk?
– Ja.
– Hva var du forberedt på?
– Nei, altså …
Han snurrer forsiktig fram og tilbake på legestolen.
– Vi utfordrer jo en del tradisjoner for hvordan vi driver en legetjeneste. Alle som går inn i den rollen, må være forberedt på kritikk og uenigheter. Det var en av de største grunnene til at jeg vurderte å droppe hele greia. Hva vil mine kollegaer mene? De tankene der …
Stort sett har det gått greit, forklarer han. Både sinte og glade tilbakemeldinger har rent inn i innboksen hans.
– Det har kommet både brev og telefoner. De aller fleste er positive og heier på oss som utfordrere, sier han.