Røyketilvenning

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nikotin er et av de mest avhengighetsskapende stoffer som finnes. E-sigaretter ble derfor for få år siden hilst velkommen som et effektivt røykeavvenningsprodukt. Men de har også vist seg effektive som det motsatte: I USA er det en alarmerende økning i bruken av e-sigaretter hos tenåringer. Blant 18-åringer er bruken nær doblet bare det siste året, fra 11,0 % til 20,9 %. Og den øker like raskt i enda yngre aldersgrupper, ifølge en studie nylig publisert i New England Journal of Medicine.

  Historien ser ut til å gjenta seg: Snusbruk var for bare få år siden nesten utelukkende en brunsiklende, ekkel uvane hos gamle menn. Men på kort tid har det på mystisk vis blitt hipt og kult: Fra 2001 til 2017 har andelen snusende kvinner i Norge økt fra 0 % til 15,9 %, ifølge SSB. Ingen bør betvile nikotinindustriens skjulte markedsmakt og forbløffende evne til å få stadig nye generasjoner hektet på nikotin, reklameforbud til tross.

  På grunn av en lovendring foretatt i 2016, vil e-sigaretter med nikotin i løpet av 2019 bli lovlige å selge i Norge. Om vi ikke passer svært godt på, kan det være dårlige nyheter for nye generasjoner unge.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media