Aktuelt, spennende og høyst leseverdig!

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Unni Eikeseth

  Jakten på stedsansen

  Hvordan May-Britt og Edvard Moser løste en av vitenskapens store gåter. 188 s, ill. Bergen: Vigmostad & Bjørke, 2018. Pris NOK 379

  ISBN 978-82-419-1237-5

  Da May-Britt og Edvard Moser i 2014 ble tildelt nobelprisen for fysiologi eller medisin, var det – til tross for deres unge, unobelske alder – etter mange år med svært målrettet, ambisiøst og kreativt arbeid. I tillegg var oppdagelsene deres resultat av et bredt internasjonalt samarbeid med en rekke mer og mindre viktige samarbeidspartnere og støttespillere.

  Vitenskapsjournalist Unni Eikeseth har gjort en rekke intervjuer med alle de sentrale aktørene og, som hun selv sier, «forsøkt å sy alt sammen så sannferdig som mulig til en sammenhengende og spennende historie». Og det synes jeg at hun har lyktes i. I Jakten på stedsansen følger vi May-Britt og Edvard Moser på deres vei fra de som psykologistudenter i Oslo klarte å komme inn i forskningsgruppen til Per Andersen ved Nevrofysiologisk institutt, gjennom doktorgrad, postdoktoropphold i utlandet, etablering av eget laboratorium og institutt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og etter hvert til de virkelig store vitenskapelige gjennombruddene.

  Samtidig har boken en populærvitenskapelig profil, slik at også leseren gjennom denne historien får gradvis større innblikk i de vitenskapelige fremskrittene og gradvis bedre forståelse av hvordan stedsansen virker og av elementer i hjernens funksjon. Således gir denne boken både forståelse for hvordan møysommelig forskningsinnsats skaffer ny kunnskap om hjernen og dens mekanismer, samt hva de nye funnene faktisk går ut på og hvilken betydning de har.

  Nobelprisen i 2014 var en milepæl i norsk medisinsk historie. Derfor blir også en bok som dette et viktig medisinskhistorisk dokument. I etterordet presiserer forfatteren at boken er satt sammen av minnene til flere titalls mennesker og at minnene enkelte steder har spriket mer enn andre steder. Slik vil det selvfølgelig alltid være, men en stor fordel er at den er skrevet så kort tid etter at den omtalte historien faktisk fant sted. Derfor oppfatter jeg boken som en viktig dokumentasjon av veien mot Norges første nobelpris i fysiologi eller medisin.

  Ingen forhåndskunnskap om hjernen trengs for å lese denne. Anbefales!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media