En god veiviser mot ph.d-graden

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Silje Bringsrud Fekjær

  Ph.d. – en veiviser

  132 s, tab, ill. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2017. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-05-51066-1

  Dette er en praktisk orientert håndbok som handler om hvordan man skal komme seg frem på den kronglete veien mot en ph.d-grad. Den henvender seg først og fremst til stipendiater eller til den som kunne tenke seg å bli stipendiat, men også de som allerede har tatt en ph.d. vil kunne ha nytte av å lese den – for eksempel de som driver med veiledning, som er omhandlet i et eget kapittel.

  Denne veiviseren er liten og passer fint i en frakkelomme. Språket er akademisk og det er referanser der det behøves, samtidig er den lettlest og underholdende. De 130 sidene er delt inn i åtte kapitler, som omhandler de forskjellige stadiene frem mot ph.d.-graden i relativt kronologisk rekkefølge – fra den tidvis frustrerende starten hvor man forsøker å skaffe seg stipend gjennom prosessen med å skrive artikler samtidig som man deltar på kurs og kongresser for å sanke poeng. Det avsluttes med fullbyrdelsen av selve avhandlingen og den forløsende disputasmiddagen, hvor man ifølge boken for øvrig kan skrive av en god del på skatten for både antrekk og middag.

  I tillegg er det mange nyttige tips, også for ikke-stipendiater. For eksempel om artikkelskriving generelt, hva det vil si å være en god veileder og hvordan håndtere kritikk mot arbeidet man har gjort. Forfatteren er flink til å bruke erfaringer fra sin egen forskningskarriere. Selv om hun har sin erfaring fra fagfeltet sosiologi, er denne veiviseren og dens innhold absolutt relevant for medisinere. Jeg kjenner meg igjen i flere situasjoner og problemstillinger som beskrives. På mange måter er dette en bok som jeg skulle ønske jeg hadde lest før jeg ble stipendiat (slett ikke bare på grunn av opplysningen om at utgifter til doktormiddagen kan trekkes fra på skatten). Etter å ha lest Ph.d. – en veiviser vil man som stipendiat vite hva man går til og hvordan utfordringene på veien kan håndteres.

  Den kan derfor anbefales på det sterkeste, både for dem som skal starte på reisen mot en ph.d.-grad og for dem som skal veilede andre på ferden.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media