K.Å. Salvesen svarer

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  B. Hofmann svarer K.Å. Salvesen i et innlegg som du kan lese på våre nettsider.

  Bjørn Hofmann er en debattglad professor som bruker enhver anledning til å skrive kronikker og leserinnlegg mot prenatal diagnostikk og tidlig ultralyd.

  I dette innlegget argumenterer han mot bruken av ikke-invasiv prenatal testing i Norge. Han skriver: «Ved innføringen av en så banebrytende teknologi som den aktuelle blodprøven, er det derfor gode grunner til å tenke seg godt om».

  I denne saken har Bioteknologinemnda, Beslutningsforum, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet tenkt seg godt om. Det er ingen uenighet om innføring av ikke-invasiv prenatal testing, slik metoden er foreslått brukt i Norge. Det blir ikke flere kvinner som får tilbud om prenatal diagnostikk. Metoden skal ikke brukes til å samle «informasjon om alle arveegenskapene til et foster før grensen til selvbestemt abort». Metoden skal erstatte fostervannsprøve og morkakeprøve hos kvinner som har fått påvist økt risiko for trisomi etter kombinert ultralyd og blodprøve (KUB-test). Hvis Hofmann mener dette er problematisk, vil jeg invitere ham til en veiledningssamtale med en gravid kvinne som har fått påvist økt risiko for trisomi etter KUB-test. Valget mellom en nål i magen med abortrisiko rundt 1 % eller en nål i armen med abortrisiko på 0 %, er for de aller fleste svært enkelt.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media