Nytale

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Evidensbasert og vitenskapsbasert er blant de syv ordene det amerikanske senteret for sykdomskontroll og -forebygging (Centers for Disease Control and Prevention) ikke får bruke i budsjettsøknaden som leveres i februar 2018. Det bestemte president Donald Trumps administrasjon rett før jul. Evidensbasert anbefales erstattet med samfunnets standarder og ønsker.

  Utspillet var ikke helt uventet. Administrasjonen har allerede fjernet informasjon om «uønsket» forskning fra statlige nettsider, sparket flere vitenskapsråd og foreslått store budsjettkutt for nasjonale forskningsinstitusjoner.

  Mange lot seg naturlig nok opprøre over et slikt påbud om orwellsk nytale. Men problemet er mer komplekst enn som så. For mens ordet vitenskapsbasert var brukt 125 ganger i senterets budsjettsøknad det siste året med Obama som president, var det brukt bare ti ganger i tilsvarende dokument i fjor – det første året med Trump som president. Dette ifølge en analyse utført av tidsskriftet Science. Mye tyder altså på at fagfolk raskt tilpasser seg skiftende politiske klima, allerede før forbudene kommer. Det kan være til ettertanke også for norske forskere og fagmiljøer.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media