Farlige dobbeltforskrivninger

Stein Lyftingsmo Om forfatteren

Rydd i Reseptformidleren før du skriver ut en ny resept.

En middelaldrende mann kom fra sykehuset og skulle hente ut medisiner på apoteket. I Reseptformidleren fant man blant annet følgende forskrivninger: Atacand (candesartan) 16 mg og 32 mg, Candesartan 32 mg, Lipitor 10 mg og 20 mg og Selo-Zok 50 mg, 100 mg og 200 mg. To primærleger og en sykehuslege hadde skrevet ut disse reseptene. Alle tre hadde jobbet i sitt lokale journalsystem, uten å sjekke og rydde i Reseptformidleren.

Dette er et farlig rot. Man kan lure på hva som er å finne av medisiner hjemme hos pasienten, hvilke medisiner han pleier å ta og hvorfor han havnet på sykehus. Man kan også tenke seg at bare SeloZok 200 mg ble utekspedert og at pasienten etter tre måneder ville komme tilbake til apoteket for å hente mer. Da ville bare reseptene på 50 mg og 100 mg være synlige.

Nå som spesialisthelsetjenesten har tatt i bruk elektroniske resepter, er det vanlig at flere leger skriver resepter til samme pasient. Dette eksemplet er det verste jeg har sett, men som apotekfarmasøyt ser jeg slike «dobbelte» forskrivninger daglig.

Budskapet er: Legene må alltid gå inn i Reseptformidleren og rydde før de skriver ut en ny resept.

 

Publisert først på nett.

Kommentarer

(1)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Arne Aarflot

En del av oss har i flere år forsøkt å gjennomføre virkestofforskrivning så konsekvent som mulig. På den følgende side i Tidssskriftets papirutgave nr. 5 har Statens legemiddelverk en helside: NYTT OM LEGEMIDLER - Bør virkestofforskrivning bli obligatorisk? Der står det mange fine ord om hvordan leger skal forholde seg og hvordan elektroniske pasientjournalsystemer bør legges til rette for dette, men faktum er at selve e-reseptmodulen (reseptformidleren) bare i begrenset grad gjør virkestofforskrivning mulig.

Anbefalte artikler