Mansjettpumpe rundt hjertet ved hjertesvikt

Haakon B. Benestad Om forfatteren
Artikkel

Med en silikonmansjett rundt hjertet kan trykkluft og sug opprettholde nesten normal blodsirkulasjon hos griser med hjertesvikt, viser ny studie.

Der medikamenter ikke lenger duger, kan forskjellige mekaniske pumper holde pasienten i live inntil en hjertetransplantasjon kan utføres. Pasienten må da antikoaguleres, kan utsettes for infeksjonsrisiko og får ofte en avvikende blodsirkulasjon.

En ny pumpe til bruk ved hjertesvikt er nå utviklet i en grisemodell (1). Pumpen er laget av et silikonmateriale som simulerer hjertemuskulaturens vevsegenskaper og griper om hjertet utvendig – omtrent som ved en åpen hjertemassasje. Pumpen kan komprimere og vri hjertet i systolen – den simulerer en normal hjertekontraksjon. Det er trykkluft og undertrykk som beveger pumpen, i sirkulære og skrått forløpende rør i mansjetten. Rørene ligger i to lag, omtrent som muskelfibrene i de to ytre muskellagene i hjertet. Sensorer måler og styrer mansjettens formtilpasning til hjertet. Hele eller deler av mansjetten kan kontrahere eller suge der dette trengs. Systolen og diastolen reguleres av EKG-signaler eller av blodstrømsmålinger i aorta. Pumpen er prøvd ut på 60 – 75 kilos griser med indusert hjertesvikt. Målet er å lage komponentene i oppsettet så små at en pasient kan bære dem med seg, utenpå kroppen eller som et implantat.

– Dette er et interessant konsept fordi metoden ivaretar den fysiologiske pumpefunksjonen til hjertet, sier Erik Fosse, professor ved Intervensjonssenteret, Oslo universitetssykehus.

– Dette ble forsøkt med de første kunstige hjertene også, men da måtte man fjerne pasientens eget hjerte og sette inn det kunstige. Med den nye metoden bevares pasientens hjerte. Fordelen er også at blodet ikke kommer i kontakt med fremmed materiale, og at aktivering av koagulasjons- og inflammasjonssystemet derved unngås, sier Fosse.

Anbefalte artikler