Trygt kjøp for helsepersonell og blivende mødre

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nylander, Gro

  Mamma for første gang

  4. utg. 312 s, ill. Oslo: Gyldendal, 2016. Pris NOK 379

  ISBN 978-82-05-49801-3

  Denne boken har veiledet nybakte mødre og helsepersonell i 17 år i mange land. Nå foreligger den i ny, revidert utgave. Tidligere utgaver har fått meget god omtale. Gro Nylander, gynekolog og obstetriker ved Oslo universitetssykehus og fortsatt aktiv ved Nasjonalt kompetansesenter for amming, øser av sin store erfaring med veiledning av helsepersonell og blivende mødre. Boken er ment mest for hun som venter barn og snart skal oppleve å føde, bli mor og ta hånd om den lille verdensborgeren de første seks månedene.

  Boken er i solid paperback. Den er rikt illustrert med sort-hvitt bilder. Strektegninger illustrerer praktiske råd. Bakerst i hvert kapittel er det sjekkliste eller oppsummeringer. Bakerst i boken er det en referanseliste for hvert kapittel. Det angis også generell litteratur og nyttige nettadresser. Stikkordregisteret gjør det mulig å bruke boken som oppslagsbok.

  Denne boken kan leses fra perm til perm. Her er opplevelsene til Kari, Charlotte og Linda. Vi får også høre om pappaene Are, Fredrik og Kristian. Men Gro Nylander gir klar beskjed at mammaene fremdeles er viktigst i det 21. århundre, i alle fall den første tiden etter fødselen. For nå skal ammingen på plass, selv om det kan koste mye strev. Og akkurat her er boken nyttig fordi den gir personlig veiledning for alle mulige vanskeligheter som kan møte mor i samspillet med barnet.

  Boken er inndelt i 24 kapitler – som barnets første kontakt med mors brystknopp (for det er ikke noen vorte!), hva pappa kan hjelpe til med, problemene etter operative inngrep, barseltiden, morsmelk som mat og medisin, vanlige ammeproblemer, smokk, mating med flaske, barnets utvikling, skrik og slitsomme netter, samliv og prevensjon, og sykdommer og plager hos barnet frem til seks måneders alder.

  Rådene gjøres virkelighetsnære ved bruk av kasuistikker. Men av og til kan det se ut som enkeltopplevelsene alene danner grunnlag for rådene. Bruk av metoklopramid for å fremme amming kan diskuteres. (Metoklopramid øker nivået av prolaktin i serum og kan derfor føre til økt melkeproduksjon.) Boken gir sparsommelig informasjon om flaskeernæring, kanskje fordi grenseoppgangen mellom informasjon og reklame er uskarp. Og denne boken har et klart budskap: Morsmelk er best!

  Kjære helsepersonell og blivende mamma; dette er en bok som fortsatt er aktuell og et trygt kjøp.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media