Tillit og trygghet
Som legevaktlege har du ett møte med pasienten. Det betyr at du må skape tillit på kort tid.
La pasienten fortelle sin historie uten at du avbryter. Merk deg underveis hva du vil spørre utdypende om, men vent til historien er ferdig fortalt. Dermed opplever pasienten at du har lyttet, og de fleste finner dette svært tillitvekkende. Historien blir også mer informativ når pasienten får fortelle den uten at den oppstykkes og redigeres av dine spørsmål (2). De færreste snakker lenger enn to minutter, og samlet sett sparer du mye tid på denne måten (3).
Gjør deretter en målrettet klinisk undersøkelse. Legekunsten krever visse kliniske grunntrinn, uavhengig av diagnostisk verdi, som å inspisere en vond hals og auskultere den som hoster. Pasientene forventer å bli undersøkt, og den kliniske undersøkelsen skaper tillit. Undervurder aldri betydningen av å ta på pasienten. Å ta på er å røre ved.
Når du har lyttet til og undersøkt, har du satt deg i en posisjon der det er større mulighet for at pasienten vil ha tillit til deg og akseptere din vurdering og det tiltaket du setter i verk. Dette vil også styrke placeboeffekten. Det er ikke umulig at en pasient som stoler på legen, blir fortere frisk. Det er ganske sikkert at en pasient som stoler på legen, har det bedre under forløpet (4).
Alle beslutninger legevaktleger treffer, er beheftet med usikkerhet. Dette er en usikkerhet vi som leger bærer for pasientene. Ikke undergrav tilliten med alle mulige slags forbehold, men informer om hva du forventer vil skje videre og om hva pasienten skal gjøre om utviklingen ikke blir som forventet.
Undervurder aldri hvor redd pasienten er for at det er noe farlig. Dette gjelder også ved tilstander du selv oppfatter som helt bagatellmessige. Om du kan stå inne for å si at noe ikke er farlig, så si dette på et tidlig tidspunkt når du informerer om din vurdering og videre tiltak. En mindre engstelig pasient vil bedre kunne få med seg den øvrige informasjonen du vil gi.