Ingen tror de blir lurt

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Konnikova, Maria

  The confidence game

  Why we fall for it...every time. 321 s. New York, NY: Viking, 2016. Pris USD 28

  ISBN 978-0-525-42741-4

  Dette er en lærebok i hvordan avsløre svindel – skrevet for folk flest. Forfatteren er psykolog og fast skribent for The New Yorker, og hun gir oss en grundig innføring i hvordan svindlere opererer, enten de er ute etter penger, fordeler eller B-preparater. Hennes påstand er at alle kan bli lurt hvis omstendighetene er riktige.

  Boken er lettlest og underholdende. Den inneholder mange enkelthistorier om både kjente og ukjente svindlere. Eksempler er pyramidespill, nettdating, Nigeria-brev, falske fakturaer, spåkoner og personer som utgir seg for å være andre enn de er, som Frank Abagnale i filmen Catch me if you can.

  Vellykkede svindlere er kvinner og menn som er eksepsjonelt flinke til å tolke andre mennesker for å skaffe seg fordeler, og de bruker gode historier for å oppnå dette. Forfatteren oppsummerer virkemidlene, som etablering av tillit, sympati, dårlig samvittighet og overtalelse. Hun påpeker at folk flest tror de er gode menneskekjennere, og nettopp derfor lar vi oss lure. Alle som har rekruttert i jobbsammenheng i noen år, vet at de har tatt feil basert på oppfatninger i et intervju. Alle leger har hørt historiene fra pasienter som vil ha B-preparater. Hensikten med historiene er å få deg til å føle sympati så du lettere gir etter for kravet.

  Konnikova mener at de fleste ønsker å fremstå som moralske, hyggelige, tillitsfulle – og ikke avvise folk. Dette ønsket utnytter svindlere. Nettdating kan begynne bra, men kan ende med en «mor som er blitt syk og trenger penger til en operasjon» eller spørsmål om å sende penger til en flybillett. Svindel er blitt mye lettere med internett og sosiale medier fordi potensielle ofre er lett tilgjengelig. Vi reiser også mer, og i fremmede omgivelser er vi lettere ofre for svindlere.

  Svindel virker fordi vi inderlig ønsker å tro på den, påpeker Konnikova. For å beskytte deg mot svindel hjelper det å være faktaorientert og ikke av den godtroende typen. De som blir lurt benekter det ofte fordi de skammer seg. Macchiarini-saken er et godt eksempel, som endte med at rektor og styret ved Karolinska Institutet måtte gå av etter at rektor hadde benektet at noe var galt i lang tid.

  Boken oppleves som en åpenbaring. Forfatteren avslører «tryllekunstene» for deg. Det eneste jeg savner, er en pedagogisk oppsummering etter hvert kapittel.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media