Lite nytt om kjønnsforskjeller

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Konner, Melvin

  Women after all

  Sex, evolution, and the end of male supremacy. 405 s. New York, NY: W.W. Norton & Company, 2016. Pris USD 17

  ISBN 978-0-393-35231-3

  Dette er en bok som forsøker å samle alle slags tanker om kjønnsforskjeller mellom to permer. Målgruppen er alle med interesse for forskjellen mellom kjønnene. Forfatteren starter med cellebiologien. Han undersøker ulike former for avvik i kjønnscellene og hva det fører til i kjønnsdiversitetsutvikling. Seinere er han mye innom biologi, men det er også smakebiter fra sosialt liv. Så er det en tur innom klassisk darwinisme og apers sosiale og kjønnede liv. Derfra forsøker han å forstå hvordan kjønnede mønstre har dukket opp i oss. Dominans, aggresjon, monogami, reproduksjon osv., det meste forankres her i biologisk evolusjon.

  Forfatteren er veldig klar på at vi må gi opp ideen om at menn og kvinner er like, også utover reproduksjonsulikheten. Ikke så mye nytt, egentlig, men kraftige argumenter og mange eksempler.

  Jeg ble provosert og skjønte ikke hvor han ville. Mot slutten av boken endrer han kurs litt. Han mener at biologisk baserte kjønnsstereotypier er i ferd med å gå ut på dato. Han viser hvordan kvinner – i samfunnet – tar mer utdanning, får flere posisjoner og klarer seg bedre og bedre.

  Problemet jeg har med boken er at den er argumenterende mer enn logisk. Jeg klarer ikke alltid å følge tankegangen, selv om jeg ofte er både enig og uenig. Før han slutter, er han innom vold, voldtekt og voldsdrap på kvinner. Og så hopper han til hvordan det ville vært i en verden uten menn. Han ender med å være mer optimistisk på vegne av fremtidens kvinner enn av fremtidens menn. Han tror virkelig på likestillingsprosjektet. Jeg gjør også det, men jeg har fremdeles – etter over 300 sider – problemer med å se helt klart hvordan vi kommer dit hvis vi begynner med biologiens basis.

  Jeg vet ikke om jeg vil anbefale denne utgivelsen. Det er mange interessante aspekter i den, men jeg har lest enklere tilgjengelig feministlitteratur. Kanskje jeg er en for enkel sjel. Og ikke så opphengt i evolusjonsaspekter.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media