Årets MedHum-aksjon er i gang

Julie Kalveland Om forfatteren
Artikkel

Rause donasjoner satte startskuddet for MedHum-aksjonen 2016. Studentene fikk inn over en halv million til bekjempelse av tuberkulose i India.

AKROBATIKK: Spreke MedHum’ere inviterte til sykkeltur og giverglede. Leder Marlene Løw (nummer to til venstre) sammen med Kyrre Lien fra Leger uten grenser, Lavin Yadgar Ali, Thea Gustavsen (på hendene) og Irene Aker fra MedHum. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen

– Dette er en veldig god start på innsamlingen, sa Marlene Løw, leder i Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum) fra scenen på Soria Moria i Oslo onsdag.

Donasjonene endte på 506 711 kroner på landsstyremøtet. MedHum-erne var godt fornøyd. Det ble slått hjul til stor applaus og mye latter i salen.

– Nå starter aksjonsåret for alvor, sier Løw.

Frem fra glemselen

Annethvert år arrangerer Legeforeningen giverstafett for MedHum-aksjonen. I år gir underforeningene donasjoner til behandling av tuberkulose i India.

– En tredjedel av verdens befolkning er smittet av tuberkulose. Uansett hvor du reiser vil du kunne møte på sykdommen. Jeg kjenner faktisk to som har tuberkulose etter å ha vært i India.

«Det vi har glemt er andres hverdag» er slagordet for årets MedHum-aksjon. Hvert år smittes over ni millioner mennesker av tuberkulose og 1,5 millioner dør av sykdommen.

– Det er ikke lenge siden tuberkulose var en folkesykdom her i Norge, sier hun. MedHum-lederen reiste selv sammen med lokallagslederne til Mumbai i oktober for å se hvordan samarbeidspartneren deres for prosjektet, Leger uten grenser, jobber.

– Vi fikk se med egne øyne hvordan det er å leve med tuberkulose, forteller Løw.

– Ofte har de andre sykdommer kombinert med tuberkulosen, for eksempel HIV og hepatitt. Det er mange som har et fælt sykdomsbilde i tillegg. De fortalte også om stigmatisering fra familie og arbeidsgiver.

Store forventninger

Nå ruller aksjonen videre. I sommer arrangeres det sykkeltur fra Tromsø til Trondheim.

– Dessverre overlevde ikke de karakteristiske draktene forrige aksjons sykkeltur med knall og fall, så i dag stiller vi i sivil, fortalte MedHum-lederen fra talerstolen. Men nå er nye drakter bestilt til årets sykkeltur.

– Og alle er velkomne til å delta, sier Løw.

– Det blir en 13-dagers sykkeltur hvor vi skal stoppe innom flere byer med eventer underveis, blant annet i forbindelse med Bodøs 200 års-jubileum.

Årets aksjonsuke avholdes 3.– 11. september. Løw kan love mye aktivitet rundt om i landet.

– Alle lokallagene skal ha bamsesykehus og de fleste har revy. I tillegg har vi kakesalg, bøssebæring og stand-up.

MedHum-leder Marlene Løw har store forventninger: – Vi håper at folk er nysgjerrige på prosjektet og ønsker å bidra.

Les mer om MedHum-aksjonen 2016 på www.medhum.no

Anbefalte artikler