Myggen stikker, og noen stikkes oftere enn andre. Konsekvensene av zikaepidemien rammer kvinner, og fattige gravide rammes hardest
Foto: Sturlason I Uganda er ikke myggbårne sykdommer noe nytt – i en frodig skog som heter Zika har det vært forsket på myggbårne virus siden 1930-årene. I 1947 ble det isolert et flavivirus som ble oppkalt etter denne skogen (1) . Zika betyr gjengrodd (2) , og viruset har da også levd i skyggen i nesten 70 år. Inntil nå.
I februar 2016 ble zikaepidemien erklært som global folkehelsekrise av Verdens helseorganisasjon, og det er anslått at millioner av nye sykdomstilfeller vil oppstå om viruset fortsetter å spre seg slik det hittil har gjort (1) . For gravide kan en zikainfeksjon være katastrofal. Foreløpige resultater fra en pågående studie i Brasil viser fosterskader hos nærmere en tredel av tidlig smittede gravide, blant annet i form av øyemisdannelser, hjerneskader og intrauterin død (3) .
Helsemyndighetene i flere søramerikanske land har bedt kvinner om å utsette å bli gravide til 2018 (4) . Slik gir de den enkelte kvinne ansvaret for å unngå at flere syke barn blir født. Ansvaret deles øyensynlig ikke av potensielle fedre, ettersom menn ikke omfattes av oppfordringen – dette til tross for at zika også smitter seksuelt (1) .
Dessverre har ikke kvinnene i Sør-Amerika tilstrekkelig kontroll over sin egen fertilitet til å kunne ta dette ansvaret alene. Rundt 23 millioner kvinner i Sør-Amerika og Karibia har et udekket behov for prevensjon (5) . Hvert femte barn i Brasil blir født av en tenåringsjente (6) , det tilsvarer over en halv million fødsler i året. De færreste av disse svangerskapene er planlagt – i land med dårlige velferdsordninger er det særdeles lite gunstig å bli tenåringsmor. Myndighetenes anbefalinger vil derfor neppe hjelpe så mye på antall graviditeter.
Derimot kan man se for seg at det vil bli flere utrygge aborter. Abort er ulovlig i store deler av Sør-Amerika. I Brasil er det en strafferamme på 1 – 3 års fengsel, mens El Salvador sidestiller abort med mord og kvinnen risikerer 30 år i fengsel (7) . Det finnes få gode studier på abort i Sør-Amerika, fordi det sannsynligvis er stor underrapportering. Men raten for utrygge aborter var i 2008 anslått å være like høy som i Afrika sør for Sahara, 31 per 1 000 kvinneår (8) . Organisasjonen Women on Web sender abortinduserende medikamenter i posten til kvinner som er smittet av zika, men i Brasil blir nå disse forsendelsene stoppet (9) . Kvinnene står igjen med enda mindre trygge alternativer.
Utrygge aborter kan medføre komplikasjoner, inklusive død (7) . Komplikasjonsraten er høyere for kvinner i lavere sosiale lag, sammenfallende med at de oftere får aborten utført av ikke-leger (10) . Dessverre har fattige gravide også større risiko for å bli smittet av zika: Myndighetene anbefaler dekkende klær, sanering av vannpytter, myggspray og aller helst at man oppholder seg i høyder over 2 200 meter. Noen kan gå fra sitt svale hus til sin svale bil og kjøre til en slektning i høyden. Andre må bli i slummen, der myggen trives. Det blir mange små vannpytter der søppelet ikke tømmes. Og det er mye bar hud der det ikke er aircondition.
Situasjonen for kvinner i Sør-Amerika er ikke helt ulik situasjonen for kvinner i USA og Europa under rubellaepidemien i 1960-årene (11) . Før vaksinen ble innført i 1978 var rubella en fryktet sykdom for gravide. Døvblindhet, hjertefeil, mental retardasjon og mikrokefali kunne være konsekvensen for barnet dersom mor ble smittet i første trimester. Rubellaepidemien i 1964 – 65 startet i Europa og spredte seg til USA. Den kom i kjølvannet av thalidomidskandalen, og det var allerede økt bevissthet rundt fosterskader. Rubellaepidemien rammet hvite kjernefamilier i middelklassen, og ressurssterke familier fant frem til leger som ville utføre abort selv om det var ulovlig (12) . Dette kom også til å forme den pågående abortdebatten (13) . Samfunnet rundt disse kvinnene aksepterte at dersom de ikke så seg i stand til å ta vare på et funksjonshemmet barn, skulle de få slippe (14) .
Om dette også vil skje i Sør-Amerika, gjenstår å se. Foreløpig står kvinnene alene med ansvaret, også for de funksjonshemmede barna som blir født. «Zica» er også brasiliansk slang for uflaks eller trøbbel (15) . Og for den enkelte er det naturligvis nettopp det – uflaks. Men på et overordnet nivå er dessverre uflaksen satt i system.