Bortfall av støtte til prevensjonsklinikker har konsekvenser

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bruken av langtidsvirkende prevensjon gikk ned og antallet fødsler økte etter at den offentlige støtten til lavterskelklinikker i Texas falt bort.

  Demonstrasjon foran Texas Capitol, Austin, i juli 2015. Foto: AP Photo/Eric Gay/NTB scanpix
  Demonstrasjon foran Texas Capitol, Austin, i juli 2015. Foto: AP Photo/Eric Gay/NTB scanpix

  Abortmotstandere i USA ønsker å stoppe offentlig støtte til organisasjonen Planned Parenthood, som driver klinikker med tilbud om prevensjon og abort til kvinner med lav inntekt. I Texas mistet disse klinikkene økonomisk støtte fra det offentlige fra 1.1. 2013. Hvilke konsekvenser fikk dette for valg av prevensjon og fødselsstatistikk hos kvinner med lav inntekt?

  Dette var forskningsspørsmålet i en studie som nylig er publisert i The New England Journal of Medicine (1). Studien bygde på refusjonskrav til Medicaid, det offentlige helseprogrammet i USA. I tiden etter 1.1. 2013 økte antall fødsler med 27 %, og bruken av langtidsvirkende prevensjon, slik som p-stav og spiral, gikk ned med 36 %.

  – Dette er et trist eksempel på hvordan politisk-religiøse prosesser får konsekvenser for kvinners helse, sier Marius Johansen, som er lege ved Sex og samfunn, et senter for seksuell og reproduktiv helse i Oslo.

  – Kvinner som mister tilgang på prevensjonsekspertise velger i mindre grad langtidsvirkende prevensjon. Spiral og p-stav er sikrere former for prevensjon enn p-piller og gir ingen økt risiko for venøs tromboembolisme eller hjerte- og karsykdom, påpeker Johansen. – Brukerne av langtidsvirkende prevensjon er også langt mer fornøyd med sin prevensjonsform og fortsetter å bruke den i større grad enn brukerne av annen prevensjon, sier han.

  – Mange fastleger har en feilaktig oppfatning om at spiral ikke er egnet til kvinner som ikke har født, og mange har ikke god nok kunnskap om innsetting og fjerning av p-stav. Andelen som velger langtidsvirkende prevensjon på vårt senter i Oslo er om lag tre ganger så høy som andelen i befolkningen generelt. Vi trenger spesialiserte prevensjonssentre, også i Norge, sier Johansen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media