Kjedelig om noe spennende

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Frenk, Julio

  Hoffman, Steven

  «To save humanity»

  What matters most for a healthy future. 392 s. Oxford: Oxford University Press, 2015. Pris GBP 17

  ISBN 978-0-19-022154-6

  Det har vært en revolusjon når det gjelder helsetilstand i verden de siste tiårene. Særlig tydelig ble det da tusenårsmålene (Millennium Development Goals) ble definert og da resultatene ved den første mållinjen ble angitt i 2015. Hos oss har utviklingen mot bedre helse gått ganske jevnt i nesten 200 år, men slik har det ikke vært i resten av verden. Måloppnåelsen har vært helt utrolig. Nå er det satt nye mål på bakgrunn av den solide optimismen dette har skapt. I denne boken er det samlet en del tanker om hva og hvordan man over hele verden kan arbeide for bedre helse for alle.

  Hvordan kan dette bli kjedelig? Jo, man ber 96 berømtheter og aktivister innen globalt helsearbeid om å skrive en liten «festtale» om emnet, og vips, så har man en rad fikse slagord med dekor, men uten forankring i et resonnement. Det er det ikke plass til! Mange av forfatterne vil gjerne gratulere seg selv med godt arbeid, andre har en idé om at hvis vi bare hadde flere jordmødre eller billigere medisiner, så ville alt blitt bra. Eller «love is the cure», som Elton John skriver. Om du ikke er særlig kritisk anlagt, er dette godt egnet som sengelektyre.

  Men dermed er ikke alt sagt, for emnet er jo uhyre spennende! Kan vi lære noe om hvordan bedringen kan fortsette frem mot universell helsedekning? Judith Rodin forteller hvordan ideen har vokst fra å være «helt urealistisk» til bli noe de fleste nå planlegger. Derfor skriver så mange om finansering. Tore Godals forslag om resultatbasert betaling er på full fart mot å bli akseptert i vide kretser. Gro Harlem Brundtland og Trygve Ottersen står for mer tradisjonell solidaritet. Det er ganske sterkt at fem nordmenn finnes i et globalt utvalg av «røster som teller». Jonas Gahr Støres innlegg hemmes av at det aldri blir forklart hva «Public Health 2.0» er. Jon Arne Røttingen vil rive antimikrobielle midler ut av markedet og underlegge dem global kontroll, slik GAVI-alliansen har klart for vaksiner. Dette er i slekt med Richard Feachems forslag om et globalt kontor for overvåking av sykdommer og godkjenning av legemidler. Ellers er det mye Kardemomme by og sterk tro på stordata. Det er Julio Frank som åpent innrømmer at vi mangler kunnskap. Den kunnskapen vi kan bygge reformer på er lokal vitenskapelig evaluering av hvordan tiltakene våre virker i praksis.

  Hvem kan ha nytte av denne utgivelsen? Jo, de som gjerne vil starte sin prosjektsøknad med et flott sitat av en verdenskjendis.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media