Tragisk farse

Are Brean Om forfatteren

Da kirurgen Paolo Macchiarini ble rekruttert til Karolinska institutet i 2010, gikk han straks i gang med sin revolusjonerende metode: Å bytte ut trachea hos utvalgte pasienter med et stamcelleovertrukket plastrør. I dag er seks av de totalt åtte opererte pasientene døde.

I 2014 ble det påstått at Macchiarinis artikler i The Lancet manglet etisk godkjennelse av prosjektene og at fremstillingen var en tilsløring av dårlige operasjonsresultater. Karolinska nedsatte en granskningskommisjon, som frikjente ham. I hjemlandet Italia var han også i hardt vær, anklaget for blant annet bedrageri og CV-juks. I januar 2016 gikk rektor ved Karolinska av som et resultat av saken, og granskningen av Macchiarini ble gjenopptatt.

The Lancet har tatt et klart standpunkt og publiserte i september 2015 en lederartikkel som uttrykte sterk støtte til den omstridte kirurgen. Senest 23. januar i år, etter gjenopptagelsen av saken, slapp Macchiarini til som eneforfatter i The Lancet for en lengre og (i skrivende stund) uimotsagt artikkel der han forklarer at alt er i sin skjønneste orden. Når nå granskningen er gjenopptatt, får vi forhåpentlig endelig vite hvem som har lurt hvem.

Kommentarer

(1)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Tore Talseth

Sjefredaktøren har i Tidsskriftet 4/2016 en petit med tittel "Tragisk farse". Det handler om kirurgen Paolo Macchiarini. De som har tid og lyst til å lese mer om denne ganske bisarre personen, kan finne dette i Vanity Fail 5. januar 2016: "The celebrity surgeon who used love, money and the Pope to scam an NBC news producer". Hvis noe i den historien som der fortelles er troverdig - og det pleier det oftest å være i Vanity Fair, så burde ytterligere granskning være overflødig.

Anbefalte artikler