Reflektert om kreft og død

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kristvik, Ellen

  I kreft og kjærleik

  Ettertankar. 333 s. Oslo: Samlaget, 2014. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-521-8496-9

  Det er kommet en rekke bøker om og fra de som er berørt av kreft og annen alvorlig sykdom de senere årene. Bestselgerne Veien til Karlsvogna av VG-journalist Jon Magnus og Idas dans av Gunnhild Corwin er rå dagboksberetninger fra de som har levd med en nær og kjær som har kreft og som så dør. Ellen Kristvik møtte sin kjæreste Jostein i moden alder, rett før han fikk tilbakefall av føflekkreft og døde i løpet av kort tid. Hun gir nå ut bok om sine opplevelser, ti år senere. Beretningen veksler i perspektiv: Forfatteren drar leseren direkte tilbake til den rå konfrontasjonen med kreftdiagnosen, møtet med helsevesenet, håp, skuffelse og livets avslutning. De subjektive fortellingene suppleres med refleksjoner i ettertid, faglitterære perspektiver og refleksjoner fra andre forfattere for å belyse hennes egne følelser.

  Hvordan fungerer perspektivskiftet? Fra mitt ståsted gir det boken spenst og dybde. Jeg må tilstå en viss materialtretthet når jeg leser de mange pasient- og pårørendeberetningene som er kommet de siste årene. Det er begrenset hvor mange ganger man tåler å høre de samme frasene om lidelsen uten en viss tilvenningseffekt, på grensen til emosjonell avflating. Det skjer imidlertid ikke når jeg leser denne boken, og jeg tror det skyldes de mange perspektivene forfatteren anlegger. Hun er den fortvilte kjæresten, den balanserende moren i vanskelige «mine, dine og våre barn-situasjoner» midt oppe i sykdom, usikkerhet, tvil og fortvilelse. Samtidig er hun akademikeren som presenterer fugleperspektiv og nye, friske refleksjoner: Jeg vil særlig fremheve hennes refleksjoner over begrepet håp, som skjærer rett gjennom klisjeer og tilsløring. Kristvik penetrerer de ulike dimensjonene i møtet med sykdom i en uanstrengt veksling mellom det subjektive og det objektive. Språket er sobert og klart. Jeg presenterte I kreft og kjærleik for en venn av meg som har dysleksi og «aldri leser bøker». Han kastet seg over boken og bestilte den selv.

  All honnør til Ellen Kristvik for dette gjennomarbeidede verket, som kan leses både som personlig beretning og som faglitteratur. I kreft og kjærleik er en bok som mange vil kunne bruke til støtte, refleksjon og fundamental innsikt for å mestre møtet med sykdom og død: en bok å bli klok av.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media