()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nye produksjonsmetoder kan gi oss vaksiner som beskytter mot mange influensavarianter.

  Proteinet hemagglutinin finnes på overflaten av influensaviruset og gjør at viruset fester seg til celler hos den som er infisert. Proteinet har et «hode» og en «stamme». Dagens vaksiner gir antistoffdanning mot hodet og ikke mot stammen, men det er arvestoffet som koder for hodet, som kontinuerlig muterer eller rokeres. Dette er grunnen til at tidligere års vaksineantistoffer sjelden beskytter mot nye års virusvarianter. Stammen forandres derimot lite, slik at antistoffer mot stammen kunne tenkes å ha effekt på mange varianter av influensavirus. Det er gjort mange forgjeves forsøk på å danne antistoffer mot stammen, som er lite immunogen, og som endrer konformasjon når den isoleres til bruk i en vaksine.

  I en ny studie som nylig er publisert i tidsskriftet Science, beskrives en omstendelig metode som beholder stammens konformasjon slik at det dannes beskyttende antistoffer mot den (1). To eller tre injeksjoner av en slik stamme i mus, med en ny type adjuvans, beskyttet mot en letal influensainfeksjon. De vaksineinduserte antistoffene nøytraliserte hemagglutininene til flere forskjellige influensa A gruppe 1-virus.

  – Denne studien styrker håpet om at det er mulig å lage en universell influensavaksine, sier postdoktorstipendiat Gunnveig Grødeland ved K.G. Jebsen Senter for forskning på influensavaksiner ved Universitetet i Oslo.

  Studien viser også gode resultater ved vaksinering av aper. Vaksinen kan indusere antistoffer som blokkerer fusjonen mellom viruset og vertscellen, og vil dermed hindre at viruset formerer seg. I tillegg kan antistoffene beskytte ved å merke influensainfiserte celler, slik at immunceller kan drepe disse.

  – Dette er interessant også for våre egne studier, sier Grødeland, som arbeider med ulike strategier for utvikling av universelle influensavaksiner.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media