Å stikke seg frem
– Du har valgt å stikke hodet frem på et felt der det er mange aktører og sterke meninger. Søker vi deg opp på internett, ser vi at du har fått din dose med kritikk. Blir du såret eller trigget av motgang?
– Jeg synes jeg har fått lite kritikk fra kolleger, tvert imot opplever jeg inspirerende heiarop. Mange leger erkjenner at de mangler både kunnskap og verktøy på dette området. Særlig allmennlegene vil gjerne lære mer om hvordan de kan få pasientene til å endre livsstil. Noen få journalister og ernæringsfysiologer har derimot kritisert meg. Jeg tror de føler seg provosert fordi jeg prøver å sette livsstil inn i en større sammenheng der jeg bruker kunnskap om evolusjon, biologi og generell medisin. De har lite kunnskap utover det rent ernæringsmessige og snakker veldig konkret om selve næringen, men forståelig nok ikke om biologi og medisin. Det er synd at deres utdanning har så lite søkelys på evolusjon, og jeg mener det bør endres mer i tråd med hva dagens ernæringsterapeuter lærer.
Hun fortsetter med at hun gjerne vil oppklare uenighet for å finne frem til en felles forståelse. Derfor prøver hun å få til en konstruktiv dialog med både helsemyndigheter og politikere, slik at de sammen kan utgjøre en forskjell for folk flest.
– Kunnskap er ferskvare, og de fleste har som mål å jobbe for det som er sant. Da vil dialog med andre, drøfting og til og med konflikt skape ny erkjennelse og kunnskap hos alle.
Litt ettertenksom fortsetter hun: – Av og til blir jeg såret, noen klandrer meg for å profilere meg selv og drive kremmervirksomhet, men da må jeg bruke mine kognitive metoder for å komme videre. Jeg vet jo selv at jeg ikke har noen skjult agenda og at det jeg står for, er så viktig at jeg synes det er verdt prisen å stå frem. Målet helliger middelet, kan man vel nesten si.
– Hvilke tanker gjør du deg nå som du har forlatt en trygg legejobb og blitt forretningskvinne og livsstilsprofet på heltid?
– For meg ble det et enkelt valg fordi jeg har behov for å frigjøre tid til å holde meg faglig oppdatert for å kunne fortsette med min store lidenskap. Det føles som det eneste rette – å bruke all min tid på dette feltet nå. Jeg slutter ikke å være lege, de tre m-ene er jo sentrale i enhver legegjerning. Forskjellen er at fra nå av har jeg ikke én og én pasient, men 500 tilhørere som vil lære mer om livsstil. Det jeg skal drive med nå, er forebyggende medisin, habilitering og rehabilitering.
– Ser du noen fare med å bli en del av den kommersielle livsstilsbølgen?
– Jeg tenker at jeg er på linje med andre private aktører i helsesektoren. Alle leger skal følge de legeetiske retningslinjene, og så lenge jeg ser det som min hovedoppgave å formidle kunnskap som stort sett er i tråd med det Helsedirektoratet anbefaler, ser jeg ikke noe problematisk i dette. Hadde motivet mitt vært størst mulig profitt, kunne jeg tatt helt andre kommersielle grep for raske kroner, men det er ikke mitt mål. Målet mitt er å lette hverdagen til mine medmennesker slik at alle skal kunne nyte den beste utgaven av seg selv, avslutter Nordstrand.
Berit Nordstrand
Født 1966
Medisinsk embetseksamen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 1991
Spesialisering i klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital 1993 – 1998
Overlege ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin 1999 – 2015
Søkt spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin 2015
Foredragsholder innen kosthold og helse i 20 år
Forfatter, blogger og foredragsholder innen kosthold, trening og stressmestring på heltid 2015 –
RE: Livsstilsmisjonæren
09.10.2015Berit Nordstrand er intervjuet i Tidsskriftet nr. 18 2015 (1). Hun gir helhetlige, gode kostråd, og hun promoterer en kost med mye plantemat og fullkorn. Dette er bra. Men jeg er uenig i at man skal hente mer pensum fra ernæringsterapeuter, som blant annet…