Re: Livsstilsmisjonæren

Daniel Bieniek Om forfatteren

Berit Nordstrand er intervjuet i Tidsskriftet nr. 18/2015 (1). Hun gir helhetlige, gode kostråd, og hun promoterer en kost med mye plantemat og fullkorn. Dette er bra. Men jeg er uenig i at man skal hente mer pensum fra ernæringsterapeuter, som blant annet læren om at vi ikke er evolusjonstilpasset moderne landbruksprodukter, inn i ernæringsfysiologens utdanning. Meg bekjent neglisjerer ernæringsterapeuter ofte fullkorn på bakgrunn av at vi ikke er tilpasset dette. At vi er 99,995 % genetisk like våre forfedre behøver ikke å bety så mye, det er genomet som er av betydning. Mutasjon i laktase er et eksempel. Hva som defineres som mat for mennesker, beror på den kjemiske sammensetning og matens mikrobielle trygghet, ikke hva vi spiste før i tiden.

Hvor mye vet vi egentlig om kostholdet via evolusjonen? Evolusjon har foregått over utrolig lang tid i ulike befolkninger, som igjen hadde forskjellige forutsetninger. Jeg mener det er en feilslutning å tro at vi mennesker har vært tilpasset et spesifikt miljø eller en selektiv kost. Nordstrand har selv postulert og lagt fram påstander som går mot grunnleggende agronomi. Et eksempel er påstander om at kunstgjødsel er en årsak til å gi «forringet ernæringsmessig kvalitet» (2) og at urkorn er sunnere enn moderne sorter, noe litteraturen ikke gir støtte til (3). Både natur- og kunstgjødsel trengs for plantevekst. Økt vekst gir økt organisk materiale med høyere mikrobiologisk aktivitet som resultat. Dette er ikke begrenset til en selektiv driftsform. Det er typen frøsort som er mest potent til å gi variasjoner, deretter andre miljøfaktorer som jordsmonn, eventuell bruk av plantevernmidler og type gjødsel (4). Samlet finner man ikke signifikante forskjeller mellom driftsformer, som senest oppsummert av Vitenskapskomitéen for Mattrygghet i fjor (5). Det er snedig å snakke om korns ernæringskvalitet uten å nevne HEALTHGRAIN-prosjektet, som kvantifiserte innholdet av flere forskjellige frøsorter i den hensikt å forstå hvilke komponenter i fullkorn som ser ut til å gi positive helseeffekter (6).

Berit Nordstrand kan ikke hevde å besitte en fasit for hva mennesker skal spise begrunnet ut fra evolusjon, og jeg synes hun utviser dårlig forståelse når det gjelder pensum i ernæringsstudier. Nordstrand har nylig blitt kritisert av ernæringsmiljøet for flere av sine påstander (7).

1

Reymert J. Livsstilsmisjonæren. Tidsskr Nor Legeforen 2015; 135: 1638 – 40. [PubMed]

2

Nordstrand B. Hvorfor grove korn? http://beritnordstrand.no/hvorfor-grovkorn/ (9.10.2015).

3

Shewry PR, Heya S. Do «ancient» wheat species differ from modern bread wheat in their contents of bioactive components? J Cereal Sci 2015; 65: 236 – 43. [CrossRef]

4

Shewry PR, Hawkesford MJ, Piironen V et al. Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. J Agric Food Chem 2013; 61: 8295 – 303. [PubMed] [CrossRef]

5

Vitenskapskomiteen for Mattrygghet. Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon. 30.4.2014. http://vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg­Content_6500&Main_6177=6500:0:31,2296&Content_6500=6187:2070363:0:6712:1:0:0 (9.10.2015).

6

van der Kamp JW. THE HEALTHGRAIN PROJECT and whole grain products. http://wholegrainscouncil.org/files/EUHealthGrainvanderKamp.pdf (9.10.2015).

7

Bjørnstad S, Holm AH. Ernæringseksperter reagerer på kostholdutsagn: – Jeg trodde Nordstrand var lege, hvordan kan hun stå inne for slike påstander? Side 2, 24.7.2015. www.side2.no/helse/ernringseksperter-reagerer-pa-kostholdutsagn–jeg-trodde-nordstrand-var-lege-hvordan-kan-hun-sta-inne-for-slike-pastander/3422812184.html (9.10.2015).

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Anbefalte artikler