Kommentar

RE: Livsstilsmisjonæren

Pernille Nylehn
Haugesund sjukehus
Interessekonflikt:  Nei

Berit Nordstrand skal ha honnør for å sette kosthold på dagsorden, sist i intervjuet i Tidsskriftet nr. 18/2015 (1). De fleste vil kunne skrive under på mange av rådene hennes. Hun har også rett i at kostholdsråd bør være kunnskapsbaserte. Dessverre kommer Nordstrand selv med ganske mange påstander i forskjellige fora som neppe er kunnskapsbaserte, og det gjør at budskapet hennes blir vanskelig å fordøye. Her er noen eksempler:

"Sukker er gift for kroppen"(2) og "raffinert sukker er ikke bra for helsen"(3).

Dette er en underlig påstand. Sukker inneholder glukose. Glukose sirkulerer i blodbanen til oss alle, og komplekse karbohydrater brytes ned til bl.a. glukose. Det er lett å være enig i at sukker ikke er spesielt sunt i store mengder, da det gir mye energi, men lite næring. Derimot er en generell påstand om at «sukker er gift» for drøy. Og når hun anbefaler bl.a. rårørsukker i stedet, blir jeg forvirret. Kommer ikke sukker fra sukkerrør? Hvorfor er raffinert sukker giftig mens råvaren er bra? Muligens inneholder sukker fra sukkerrør noen flere mineraler og vitaminer, men igjen er inndelingen "giftig!" (raffinert sukker) og "sunt!" (sukker fra sukkerrør) ganske underlig. Det samme resonnementet kan føres for honning, som absolutt inneholder sukker.

"Moderne korn inneholder unaturlig supergluten og superstivelse"(2) og "glutenintolerante kan spise gamle kornsorter"(4).

Begrepene "supergluten" og "superstivelse" er ikke et begrep ernæringsforskere bruker. Nyere kornsorter inneholder kanskje mer gluten enn noen av de eldre sortene, men å kalle dem unaturlige, når de er krysset fram på helt naturlig vis gjennom mange år, er en meget drøy påstand. Forslaget om at glutenintolerante kan spise gamle kornsorter er bekymringsverdig. Mange forstår ikke forskjellen på cøliaki og glutenintoleranse (som også er et tvilsomt begrep). Vi risikerer i verste fall at folk med cøliaki begynner å spise glutenholdig mat. Selv små mengder gluten er skadelig for cøliakere. Her kan vi med rette snakke om gift!

"Koksalt bør byttes til mineralsalt som havsalt, maldonsalt, Himalayasalt" (2).

Himalayasalt er et overpriset motesalt som bl.a. promoteres av meget tvilsomme alternative butikker(5). Saltet tillegges nærmest magiske egenskaper, og påstås å inneholde "alle jordens 84 grunnstoffer". Innholdet påstås å ¨samsvare med innholdet i cellene våre". Man trenger ikke være kjemiker eller biolog for å vite at dette er vås, og jeg regner med at Nordstrand ikke skriver under på disse påstandene. Men ved å anbefale dette produktet, gir hun legitimitet til de mest useriøse delene av alternativbransjen. Himalayasalt inneholder for øvrig 98% NaCl, og kommer ikke fra Himalaya.

Berit Nordstrand gir mange gode råd, men argumentasjonen hennes er en salig blanding av vitenskap og kvasivitenskap og moderne kostholdsmyter, og i verste fall ren desinformasjon.

Litteratur

1. Reymert J. Berit Nordstrand: Livsstilsmisjonæren. Tidsskr Nor Legeforen 2015; 135:1638 – 40

2. Bjørnstad S. –Dropp sukker, pasta og moderne hvetemel. http://www.side2.no/helse/--dropp-sukker-pasta-og-moderne-hvetemel/3422… (22.10.15)

3. Norstrand B. Hva er så galt med sukker? http://beritnordstrand.no/hva-er-sa-gaernt-med-sukker/ (22.10.15)

4. Norstrand B. Urkorn KAN. http://beritnordstrand.no/urkorn-kan/ (22.10.15)

5. http://www.altshop.no/1717-himalayasalt-5-kg-grovt-for-saltkvern-og-sole (22.10.15)

Publisert: 21.10.2015
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media