Martine Rostadmo Om forfatteren
Artikkel

Påvirker mettet fett i kosten dødeligheten eller risikoen for hjerte- og karsykdom og type 2-diabetes?

Hvor skadelig er egentlig mettet fett? Det ønsket kanadiske forskere å finne ut av. I en systematisk oversiktsartikkel og metaanalyse av observasjonsstudier fant de ingen klar sammenheng mellom inntak av mettet fett og totaldødelighet, risiko for kardiovaskulær sykdom eller diabetes type 2 (1). Inntak av transfett var derimot assosiert med en økning på 34  % i totaldødelighet og en økning på 28  % i risiko for å dø av hjertesykdom.

– Denne studien er basert på observasjonsstudier og kan derfor ikke si noe om kausalitet mellom inntak av mettet fett og dødelighet, påpeker Liv Mundal, som er kardiolog og ph.d.-stipendiat ved Lipidklinikken, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Mundal viser til at det foreligger oppsummert forskning basert på randomiserte, kontrollerte studier som har andre resultater. Det gjelder blant annet en nylig publisert Cochrane-oversikt, der det var en klar sammenheng mellom økt inntak av mettet fett og risiko for kardiovaskulær sykdom (2). En positiv assosiasjon mellom inntak av mettet fett og totaldødelighet er også tidligere påvist i en stor studie med flere enn 12 000 deltakere (3).

Anbefalte artikler