Praksis gir læring
13. mai 2015 arrangerte vi en pilot der vi simulerte tre ansvarsgruppemøter med studenter og til sammen 35 representanter fra henholdsvis brukerorganisasjoner, Oslo kommune, Seksjon spesialiserte ruspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus og fem ansatte ved avdelingen. Alle gruppene evaluerte opplegget gruppevis, og deretter samlet vi oss til en generell gjennomgang.
Det var stor enighet om at dette var noe både studenter, Nav-ansatte, helsepersonell og brukere hadde lært mye av. Studentene satte pris på det de opplevde som et svært virkelighetsnært scenario og at brukerne delte sine egne historier så det ble så realistisk som mulig. Studentene var glade for god og rikelig tilbakemelding både på lederstil, holdninger, evne til brukermedvirkning og samhandling med andre i ansvarsgruppen.
Også fra de andre deltakerne fikk vi entusiastiske tilbakemeldinger – Nav-ansatte kommenterte at de mente de hadde lært noe både av brukerne, hverandre og studentene i diskusjonen som fulgte. Problemstillinger som de møtte hver dag, ble tatt opp til diskusjon – dilemmaer de ikke alltid hadde så mye tid til å reflektere over. Konflikten mellom prinsippet om medisinsk forsvarlig behandling og prinsippet om brukermedvirkning ble belyst i de fleste ansvarsgruppemøtene, og som oftest var det brukerne som påpekte konflikten.
På forhånd hadde vi bestemt at vi skulle utforme en kasuistikk tilpasset hvert enkelt medlem i ansvarsgruppen, slik at alle skulle stille med profesjonsbasert bakgrunnsinformasjon. Enkelte representanter fra brukerorganisasjonene hadde hele tiden påpekt at de mente det beste var om man stilte uten detaljert bakgrunnsmateriale fordi det ga best mulighet til å ta utgangspunkt i brukerens nåværende livssituasjon og slik var et bedre utgangspunkt for brukermedvirkning, men vi var redde for at det ville bli ustrukturert og vanskelig for alle de andre involverte.
Imidlertid ble det underveis klart at disse kasusene gjorde det vanskeligere for brukerrepresentantene å bruke sin personlige erfaring og erfaringen fra likemannsarbeid i brukerorganisasjonene til å lage en mest mulig realistisk livssituasjon som rusmiddelavhengig med behov for langvarige og sammensatte tjenester. Studentene var enige i dette. Til høsten forsøker vi oss derfor uten detaljert bakgrunnsmateriale. Så blir det brukerens egen historie som i enda større grad får danne utgangspunktet for innholdet i ansvarsgruppemøtet.
Vår foreløpige erfaring med dette er at det er en svært god undervisningsform. Den driller studentene i helt vesentlige ferdigheter de trenger som ferdig lege, men som det er umulig å undervise i kun ved hjelp av teoretiske forelesninger. Selv om metoden er ressurskrevende, særlig på den administrative siden, anser vi det som en så god undervisningsform at vi ønsker å dele våre erfaringer slik at flere kan la seg inspirere.