Mislykket gjenbruk

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Brejnebøl, Mathias Willadsen

  Patologisk atlas

  138 s, ill. København: FADL's Forlag, 2014. Pris DKK 250

  ISBN 978-87-7749-713-1

  Undertegnede har tidligere hatt glede av patologibøkene Almen patologi (2. utgave 2005) og Klinisk patologi (1. utgave 2004) fra FADL’s forlag i undervisningen av bioingeniører. Stor er derfor skuffelsen over det i sannhet «patologiske» atlaset fra 2014.

  Ideen bak atlaset er god, nemlig å sammenholde patologiske tilstander i vev mot normal histologi i samme organ, med en enkel tekst som legger vekt på mønstre for å gjenkjenne noen grunnleggende tilstander i den generelle patologien (adaptasjon, celledød, betennelse, sårtilheling, sykdommer i kar og malignitet). Dessverre er forsøket mislykket.

  Forlaget har ukritisk gjenbrukt illustrasjoner fra tidligere utgivelser, som Patologi, Almen patologi, Klinisk patologi og Histologi. En rekke av illustrasjonene har ikke tålt oppblåsing til et større format. Flere var opprinnelig uskarpe, men er likevel tatt med og blåst opp, noen har fått kuttet det vesentligste området under oppblåsingen, og flere er av snitt med så dårlig kvalitet på fremføring og farging at det er påfallende at de i det hele tatt er kommet på trykk. Fargemetoder er bare unntaksvis nevnt, men det brukes sannsynligvis flere. Og da på en slik måte at hele vitsen med sammenlikningen mellom normalt og patologisk vev forsvinner, med ulike farger på patologisk og normalt vev, uten system og som regel uten forklaring. Utvalgene av normalt vev gir stedvis ingen mening, som i de gjentatte bildene av normal hjertemuskulatur eller i illustrasjonen av purulent betennelse, der et lite utsnitt av lunge skal illustrere det normale motstykket til et uskarpt bilde av puss, utelukkende bestående av granulocytter (tror jeg, bildet er for uskarpt).

  Som et omen møter man i teksten, i det første eksemplet, en forveksling der normalt vev omtales som patologisk, og omvendt. Og når brystkjertelvev – riktignok knapt gjenkjennelig i en blass, gulaktig udefinerbar fargegjengivelse – betegnes som «normalt lungevæv med en normal udførselsgang», får man som anmelder problemer med å finne passende ord. Som atlas er dette ikke verdt papiret det er trykt på, uansett hvilken målgruppe utgivelsen er beregnet på.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media