MINNEORD

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Petter er død, bare 61 år gammel.

  Det kom som lyn fra klar himmel da vår kollega Petter Østhus for et år siden plutselig fikk talevansker og lammelser i en arm. CT-undersøkelse viste en inoperabel hjernesvulst. Han gjennomgikk stråle- og cellegiftbehandling, men sykdommen progredierte de tre siste månedene, og han døde 18. februar 2015.

  Petter Østhus var kirurg og begynte ved Regionsykehuset i Trondheim/St. Olavs hospital i 1983. Han var spesialist i barnekirurgi og arbeidet ved denne avdelingen i en årrekke. I 2006 begynte han ved Avdeling for bryst- og endokrinkirurgi og ble spesialist i dette faget også.

  Petter tilegnet seg et nytt fag raskt. Han lånte de fleste bøker sykehusbiblioteket hadde innen faget og etablerte et «nærbibliotek» på vårt felles kontor. Han dro tidlig på kongress i Milano om nye brystbevarende teknikker og var den som først tok i bruk disse teknikkene ved vår avdeling. Da avdelingen tok over ultralyddiagnostikk av knuter i skjoldbruskkjertelen, hadde han ingen problemer med å lære seg dette heller. Han var svært allsidig.

  Pasientsikkerheten ble alltid prioritert. Han var ydmyk i forhold til kirurgifaget og egne prestasjoner. I tillegg var han netthendt, nøyaktig og en sosial og hyggelig lege som pasientene satte stor pris på. Som kollega var han omgjengelig, åpen, hjelpsom og arbeidsom. Han hadde en lun humor og bidro til et hyggelig og godt arbeidsmiljø.

  Lidenskapen for musikk, og kanskje i særdeleshet klassisk musikk, var stor. Han sang i mange kor, blant annet operakoret. Han sørget for å få med seg opera eller konserter når han reiste på kongresser i utlandet. Som med alt annet var han også her kunnskapsrik og en av dem som faktisk klarte spørsmålene i radioprogrammet Klar en klassiker.

  Sommer som vinter trente Petter. Han gikk mye på ski i Bymarka og deltok jevnlig i Birkebeinerrennet og i femmilsrenn rundt om i verden. Han fortalte at han en søndag i Bymarka fikk tilrop av noen ukjente folk langs løypa: «Heia Petter, heia Petter!» Han syntes ikke han gikk så bra heller. Like etter smatt Petter Northug forbi.

  I en travel hverdag prioriterte han ektefellen og de tre barna sine, i en tid dette ikke var så vanlig blant mannlige kirurger. Barna har mange gode minner om en tilstedeværende og kjærlig pappa.

  Petter etterlater seg et stort tomrom ved vår lille avdeling og i det bryst- og endokrinkirurgiske fagmiljøet. Pasientene savner en omtenksom og dyktig kirurg.

  Våre varme tanker går til Gunveig, barn og barnebarn. Petter vil for alltid være i våre minner.

  Kolleger ved Avdeling for bryst- og endokrinkirurgi ved St.Olavs hospital

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media