Ikke så harde fakta om sukker

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nordstrand, Berit

  Sukkerkok i hodet

  64 s, ill. Oslo: Fraiva, 2014. Pris NOK 289

  ISBN 978-82-999043-2-2

  Med enkelt språk og fine tegninger forteller Berit Nordstrand om hvordan kroppen påvirkes av ulike matvarer, og om hva barn bør spise. Layouten er delikat, og oppskriftene er morsomme.

  Historien handler om hva som skjer i kroppen til en gutt når han spiser. I magen foregår det en maktkamp mellom gode og lumske «mikroproffer». De gode får overtaket av såkalt «groovy» mat, mens de skumle får overtaket av såkalt «poff»-mat. Når gutten på tivoli velger sukkerspinn i stedet for matpakke, blir det kaos i kroppen: Gutten klarer ikke å kaste ball, og det ender med kollaps og tårer. Når dagen startes på nytt med «groovy» mat, treffer gutten blinken og vinner premien.

  Innholdet er tyngre fordøyelig enn formen. Budskapet er at sukker og stivelse ødelegger balansen i tarmfloraen, og at dette i sin tur svekker immunforsvar og kognitive evner. Vi vet at tarmfloraen er viktig for helsen. Kunnskapen om hvordan det skjer og hva som påvirker, er imidlertid høyst mangelfull. Det er ikke faglig grunnlag for å si at et moderat inntak av sukker i et ellers variert kosthold har negativ effekt på immunforsvaret. Nordiske kostråd angir at sukker kan gi inntil 10 % av energien i kostholdet. I motsetning til den strenge linjen mot sukker er det i boken en liberal bruk av meierismør i enkelte av oppskriftene, noe som er på kollisjonskurs med gjeldende kostråd, som med god dokumentasjon angir at mettet fett bør erstattes av umettet fett. Det er for øvrig ikke grunnlag for å bytte ut hvetemel med spelt, slik Nordstrand foreslår. De aller fleste tåler utmerket godt vanlig hvete.

  Matlisten er fin ved første øyekast. Unyttig mat som brus, kaker og kjeks er «poff». Nyttig mat som grovbrød, makrell i tomat, bær og frukt er «groovy». Men agurk og tomat fører neppe til at «kroppen orker å leke masse», og det er både feil og ulogisk at honning, lønnesirup og mørk sjokolade er «groovy», mens prim og yoghurt med sukker er «poff». Faktum er at både sukker, honning og sirup brytes ned til glukose og fruktose, som har samme virkning på kroppen uavhengig av kilde. Innholdet av næringsstoffer er ubetydelig i alle tre. Hjernen trenger glukose for å fungere optimalt. At sukkerspinn forårsaker kaos i hodet på grunn av mangel på byggeklosser og gjør at gutten ikke klarer å kaste ballen på blinken, blir søkt. En bok til barn om sunt kosthold bør skape matglede, ikke frykt. Det er plass til all mat i et variert kosthold, og det skal være forskjell på hverdag og fest, inkludert den ene dagen i året på tivoli.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media