Truet organisasjonsfriheten
I mai 2013 begynte de første demonstrasjonene mot utbygging av Gezi-parken, en av få grønne lunger på den europeiske siden av Istanbul. Myndighetene ville bygge ut parken med shoppingsenter og gjenskape noen militærbrakker fra den ottomanske tiden. Etter hvert spredde demonstrasjonene seg til flere byer over hele Tyrkia. Også i Ankara ble det demonstrert.
Antakelig var det flere grunner til demonstrasjonene, blant annet innstramming i ytrings- og organisasjonsfriheten og at Tyrkia de siste årene har gått i en mer autoritær retning. Politiet gikk hardt til verks mot demonstrantene med plastikkuler og tåregass, og mange ble skadd. EU, FN og flere europeiske land protesterte mot politiets brutalitet.
Leger, annet helsepersonell og medisinstudenter organiserte frivillig øyeblikkelig hjelp til skadde demonstranter. I løpet av demonstrasjonene ble 11 drept og mange skadd.
Med grunnlag i loven, som blant annet Verdens legeforening, Legeforeningen og flere europeiske legeforeninger oppfordret parlamentet til ikke å vedta, tok helsedepartementet i 2014 ut sivilt søksmål mot Ankara legeforening med krav om at medlemmer av styret og etikkrådet måtte fratre sine verv. Saken gjaldt derfor ikke bare legers autonomi og plikt til å hjelpe skadde mennesker, men også organisasjonsfriheten og organisasjoners rett til selv å velge sine tillitsvalgte uten innblanding fra myndighetene