Gravide ingen adgang

Legelivet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En av tre ledere er skeptiske til å ansette gravide, og nesten like mange tenker seg om før de ansetter småbarnsmødre. – Hårreisende, mener Yngre legers forening.

  Mange ledere mener det er greit å spørre en jobbsøker om hun planlegger å få barn, til tross for at dette er brudd på…
  Mange ledere mener det er greit å spørre en jobbsøker om hun planlegger å få barn, til tross for at dette er brudd på likestillingsloven. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

  En arbeidslivsundersøkelse Proffice Norge har gjennomført blant 2 500 yrkesaktive over hele landet, der 1 000 av de spurte var ledere, viser at 24 % av lederne er skeptiske til å ansette småbarnsmødre, mens 17 % er skeptiske til å ansette småbarnsfedre. 90 % av lederne mener at kvinner som er gravide bør være ærlige om dette i et jobbintervju.

  Går glipp av mange gullkandidater

  Går glipp av mange gullkandidater

  Nestleder i Yngre legers forening, Marit Halonen Christiansen, mener det er hårreisende at norske ledere har en slik holdning.

  – Det vitner om at vi har kommet langt kortere enn vi burde i 2014. Alle mener jo at man skal ha barn i Norge og at foreldrene skal få ta vare på egne barn. Da kan det ikke være slik at arbeidstakere ikke skal kunne bli gravide, sier Christiansen til Tidsskriftet.

  Også Stein André Haugerud, direktør i Proffice Norge, synes tallene viser en uheldig tendens.

  – Har du rekruttert en utrolig dyktig kandidat, så bør det ses på som en langtidsinvestering. Vedkommende blir ikke dummere av å gå gjennom en permisjon. Er du en arbeidsgiver som utelukker titusener av kvinner på lønningslisten hvert år fordi de er gravide, risikerer du å gå glipp av mange gullkandidater, uttaler Haugerud i en pressemelding.

  – Planlegger du å få barn?

  – Planlegger du å få barn?

  Hele 44 % av lederne mener det er greit å spørre en jobbsøker om han eller hun planlegger å få barn, til tross for at dette er brudd på likestillingsloven.

  – Det er helt utrolig. Man har ikke lov til å spørre om dette i et jobbintervju. Vi har hatt mange saker der leger er blitt diskriminert fordi de har vært gravide eller til og med potensielt gravide. Jeg har kolleger som sier at de ikke er blitt ansatt fordi de er unge og nygifte. Mange får ikke forlenget vikariatet sitt, slik vanlig praksis er, fordi de blir gravide, sier Christiansen.

  Store mørketall

  Store mørketall

  Hun tror det finnes store mørketall. Nylig ble en arbeidsgiver felt av Likestillings- og diskrimineringsombudet for å ha diskriminert en gravid lege. Men det krever mye å gå til sak mot en potensiell arbeidsgiver, og de fleste biter diskrimineringen i seg fordi de ønsker å jobbe der senere.

  En arbeidsmiljøundersøkelse Yngre legers forening gjennomførte blant 3 000 leger tidligere i år viste at 15 % av legene som hadde vært gravide og som gikk i midlertidige stillinger, hadde opplevd at graviditeten og/eller foreldrepermisjonen fikk negative konsekvenser for arbeidsforholdet, skrev Dagsavisen (1).

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media