Paracetamol hjelper ikke mot vond rygg

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Paracetamoltabletter, fast eller ved behov, er ikke bedre enn placebo ved akutte korsryggssmerter.

  Illustrasjonsfoto: N. Aubrier/Scanpix
  Illustrasjonsfoto: N. Aubrier/Scanpix

  Akutte korsryggssmerter rammer de fleste i løpet av livet. Ofte gir legen anbefaling om å ta paracetamol – gjerne fast 3–4 ganger i døgnet. Men hjelper det egentlig?

  I en australsk studie som nylig er publisert i The Lancet, har man undersøkt effekten av paracetamol, tatt regelmessig eller ved behov, sammenliknet med placebo ved akutte korsryggssmerter (1). Over 1 600 pasienter ble i perioden 2009–13 randomisert til tre behandlingsgrupper. Den første gruppen fikk paracetamol fast og placebo som behovsmedikasjon, den andre gruppen fikk placebo fast og paracetamol ved behov, og den tredje gruppen fikk placebo både som fast medikasjon og ved behov. Alle fikk anbefaling om å holde seg i aktivitet og unngå sengeleie, samt informasjon om den gode prognosen ved akutte korsryggssmerter.

  Det var ingen forskjell i tid frem til smertefrihet mellom de tre gruppene: De som fikk paracetamol fast eller ved behov var smertefrie etter median 17 dager, og de som fikk kun placebo etter 16 dager. Paracetamol hadde heller ingen effekt på rapportert smerte, funksjonsnivå, søvn eller livskvalitet sammenliknet med placebo. Etter 12 uker var 85 % av pasientene smertefrie.

  – Det finnes per i dag ingen behandling som forkorter det naturlige forløpet av akutte korsryggssmerter, sier Erik L. Werner, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen. Når paracetamol likevel blir anbefalt i retningslinjer er det fordi andre medikamentelle alternativer har større risiko for skadelige bivirkninger.

  – Det viktigste budskapet er at akutte korsryggssmerter går over av seg selv og at formålet med behandlingen er å lindre plagene mens vi venter på spontan tilheling. Denne og andre studier tyder på at det viktigste er å gi pasientene en grundig forklaring, avdramatisere symptomene og å peke på den gode prognosen. Samtidig er det viktig at fastlegen tidlig fanger opp de 15 % som ikke tilheler spontant, slik at disse får adekvat oppfølging og behandling, sier Werner.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media