Kreasjonismen er aldri morsom

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Caudill, Edward

  Intelligently designed

  How creationists built the campaign against evolution. 200 s. Champaign, IL: University of Illinois Press, 2014. Pris USD 25

  ISBN 978-0-252-07952-8

  Amerikanerne er verdensledende innen vitenskap. Samtidig tror nesten halvparten av dem at «Gud skapte mennesket i stor grad slik de ser ut i dag, på et tidspunkt for mindre enn 10 000 år siden».

  Kreasjonismen oppsto i USA tidlig på 1900-tallet. Bevegelsen ble lenge regnet som marginal og kuriøs, men har vokst seg sterk. I dag fremstår den i sin moderne form – «intelligent design» (ID): læren om at verden er designet av en designer. Dette i et forsøk på å gjøre seg lekker for skoleverket. Ingen religion skal favoriseres, men når vi underviser i evolusjon, hvorfor ikke også i «vitenskapen om design»?

  I den grad nordmenn vet hva kreasjonisme er, er det forbundet med rettssaken i Dover, Pennsylvania i 2005. Kreasjonistene tapte, men evolusjonen har langt fra vunnet. Journalistprofessor Edward Caudill viser i boken Intelligently Designed – How creationists built the campaign against evolution hvordan det amerikanske samfunnet er under stadige angrep fra konservative, religiøse grupper. Vi nordmenn bør kanskje være mer bekymret over at kreasjonismen nå er i fremmarsj i Europa, ikke minst takket være muslimsk innvandring. Dette lærer du imidlertid ikke noe om – hvis du leser Caudills bok. Du lærer heller ikke hva vitenskap er, eller ikke er, du lærer ikke om evolusjon. Du lærer derimot mye om amerikansk politikk, hvilket antakelig er forfatterens intensjon.

  Mennene bak intelligent design forsøker å fremstille det som vitenskap, men er fullt på det rene med at det ikke er det. Dette er utelukkende en politisk bevegelse. Det er det kristenkonservative USA i kamp mot modernismen. En kamp som spiller på amerikanske ideer om personlig frihet, veien mot vest, rebellen mot etablissementet, de undertrykte, de arrogante akademikerne – og Gud. Denne delen av historien håndterer Caudill med stor kompetanse. Det har vært skrevet bøker om dette tidligere, den grundigste er antakelig Forrest & Gross’ Creationism’s Trojan Horse fra 2004 – nesten uleselig i sin detaljrikdom. Caudill gir deg det samme, på betydelig færre sider, og med et adskillig bedre språk.

  Leseopplevelsen var likevel ikke stor. Jeg fristes til å si «som vanlig». Jeg har et par hyllemeter kreasjonisme i biblioteket. Bare to av bøkene er verdt å lese for andre enn spesielt interesserte – i 2006 utga John Brockman antologien Intelligent Thoughts – ikke utfyllende, men lesbar på grunn av bidragsytere som Steven Pinker, Richard Dawkins, Frank Sulloway og Jerry Coyne. Den andre boken du trenger, er Robert Pennocks Tower of Babel fra 1999. Har du lest den, kan du vurdere Edward Caudills Intelligently Designed.

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media