MINNEORD

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vi har med stor sorg mottatt budskapet om at Torunn Eikeland (f. 1953) er død. Hun var en av Norges fremste fødselsleger – vi har mistet en av de beste vi hadde. Torunn ble bare 61 år.

  Det meste av hennes yrkeskarriere var hun seksjonsoverlege ved fødeavdelingen i Haugesund. Torunn hadde en unik evne til å kombinere nye moderne metoder med gode tradisjoner innenfor norsk fødselshjelp. Særlig gjaldt dette fosterovervåking under fødselen, der hun var en av de første i Norge til å innføre analyse av fosterets EKG (STAN) for å oppdage truende oksygenmangel. Hennes pionerarbeid i 1990-årene var et viktig bidrag til at metoden i dag er i bruk ved de aller fleste større fødeavdelinger i landet.

  En annen hjertesak var bruk av tang. Engasjementet for å videreføre praktiske ferdigheter, og dermed forløsning av utsatte barn raskest mulig, har i stor grad bidratt til at tang fortsatt er et viktig instrument i norsk fødselshjelp. Torunn hadde både et stort ønske og ikke minst en imponerende evne til å videreformidle all sin kunnskap til alle rundt seg. Hun hadde evne til å lytte, men samtidig var hun klar i faglige tilbakemeldinger. Hun var et forbilde for kolleger i alle aldre.

  Selv om Torunn jobbet ved et relativt lite sykehus, var hun likevel ledende innenfor fødselsomsorgen i Norge og hadde stor innflytelse på utviklingen innenfor fagområdet. Hun var engasjert i Norsk gynekologisk forening, Norsk perinatalmedisinsk forening og Regional perinatalkomité. I tillegg var hun sentral i utarbeiding av nasjonale prosedyrer og styremedlem i nasjonal referansegruppe for fosterovervåking helt fra oppstart i 2004 og like til nå i høst. Det tar lang tid å fylle tomrommet etter henne.

  Til tross for at Torunn var syk i flere år, var engasjementet hennes inn i referansegruppen like levende. Til og med under pågående cellegiftbehandling deltok hun aktivt i gruppen med samme glød som alltid: Hun presenterte kasus, holdt foredrag og arrangerte kurs. Torunn var en klippe i vår gruppe – både menneskelig og faglig.

  Våre tanker går til Torunns mann, barn og barnebarn. Vi vil savne deg.

  Norsk referansegruppe i fosterovervåking

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media