Kokebokforfatter og kostholdspioner

Are Brean Om forfatteren
Artikkel

Reinertsen, Maria Berg

Henriette Schønberg Erken

En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken. 244 s, ill. Oslo: Cappelen Damm, 2013. Pris NOK 349

ISBN 978-82-02-36609-4

En nasjons helsetilstand henger tett sammen med kostholdet. Mens ernæringspolitikk i tidligere tider stort sett handlet om å sørge for nok å spise, vokste det rundt forrige århundreskifte frem en forståelse for at det også var viktig hva befolkningen spiste, etter hvert ansporet av oppdagelsen av vitaminer og andre mikronæringsstoffer.

Lenge var det svært liten politisk vilje til å forbedre kostholdet. Så sent som i 1937 ble Karl Evang og Otto Galtung Hansens bok Norsk kosthold i små hjem, som argumenterte for å bedre de fattiges ernæring, møtt med politisk lunkenhet. Holdningen var fortsatt at Norge var et land der «ingen behøvde å sulte» – og at det var godt nok.

Men gjennom andre kanaler, som dameblader, foredragsserier og private husstellskoler, kom ny ernæringslære og kostbevissthet til stadig større lag av befolkningen gjennom første halvdel av 1900-tallet. I historien om den norske nasjonsbyggingen har dette fått lite oppmerksomhet. Kan det være fordi aktørene i stor grad var kvinner?

Nå har den mest kjente av disse kostholdspionerene endelig fått sin biografi. Henriette Schønberg Erken (1866 – 1953) begynte sin karriere som husstellærerinne, og skaffet seg utdanning både fra Berlin og fra en av datidens europeiske foregangsskoler innen ernæring og matfag, Edinburgh High School of Cookery. Med utrettelig energi drev hun reise- og foredragsvirksomhet, matdemonstrasjoner og et omfattende kokebokforfatterskap. I tillegg bestyrte hun i flere år sin egen hustellærerinneskole.

Men i Berg Reinertsens fremstilling fremtrer hovedpersonen også i større sammenhenger enn de rent ernærings- og matfaglige. Gjennom nærstudier av ingredienslister og oppskrifter, samt i tallrike tilsynelatende digresjoner om alt fra tidens sosialpolitikk til arkitektur i 1930-årene presenterer forfatteren bakgrunn for å forstå sentrale trekk i samfunnsutviklingen, som fremveksten av middelklassen og dens nye idealkvinne – husmoren. Historien om Schønberg Erken er slik sett i høyeste grad både kvinnehistorie og samfunnshistorie. Det er en imponerende bedrift å romme alt dette i en biografi som med letthet kunne ha kommet unna med å spenne opp et mye mindre lerret.

Schønberg Erkens Stor kokebok kom i til sammen 20 utgaver fordelt på mange tiår, og er norgeshistoriens mest innflytelsesrike kokebok. Kostholdspioneren, kokebokforfatteren, foredragsholderen, skolebestyreren og, ja, samfunnsstrategen Schønberg Erken har fått en biografi som er henne verdig.

Anbefalte artikler