Farlig tiltrekning

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En to og et halvt år gammel jente ble innlagt i barneavdeling fra legevakt etter 12 timers sykehistorie med smerter i magen og oppkast. Ved innkomst var hun slapp og i noe redusert allmenntilstand, men godt sirkulert, med pulsfrekvens på 136 per minutt. Respirasjonen var ubesvært. Buken var lett øm, men ikke peritonittisk.

  Det ble gjort ultralyd abdomen, som viste et fremmedlegeme i tarmen. Røntgen oversikt abdomen viste et 1,5 × 5,5 cm røntgentett fremmedlegeme formet som en pinne med en kule i hver ende. Foreldrene husket etter hvert at barnet fire måneder i forveien hadde spist tre magnetleker. De hadde regnet med at lekene ville passere.

  Jenta ble laparotomert, og man fant intraoperativt to magneter i ileum som hang sammen over tarmveggen med en magnet i sigmoideum. Det hadde dannet seg en ileosigmoidal fistel. Magnetene ble fjernet og fistelen lukket. Det postoperative forløpet var ukomplisert.

  Svelging av magneter eller én magnet og metallbiter kan være farlig, fordi de kan tiltrekkes av hverandre fra forskjellige tarmavsnitt over tarmveggen. Det er beskrevet perforasjoner, fistler og volvolus forårsaket av svelgede magneter. Magnetene bør, hvis mulig, hentes ut endoskopisk (1). Problemet er sannsynligvis økende, fordi magnetisk leketøy er blitt populært (2).

  Pasientens foreldre har gitt samtykke til at artikkelen blir publisert.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media