Gir fortsatt erstatninger etter svineinfluensavaksinen

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Norsk pasientskadeerstatning mottar fortsatt saker fra pasienter som mener de har fått en skade etter svineinfluensavaksinen de fikk for fire år siden.

Bare i år har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 31 nye saker (1). Det kan være ulike grunner til at folk søker om erstatning så lenge etter, sier direktør i Norsk pasientskadeerstatning, Rolf Gunnar Jørstad.

– Det tar kanskje litt tid før man tenker at sykdommen kan ha noe med vaksinen å gjøre, sier Jørstad.

Av totalt 439 klager som gjelder Pandemrix-vaksinen, har 89 fått medhold. 60 av disse gjelder barn og ungdom som har fått narkolepsi. Ett barn har fått betennelse i ryggmargen. Også 11 voksne har fått erstatning fordi de har fått narkolepsi. Fire personer har fått nerveskader eller infeksjon etter sprøytestikket, mens én person har fått kronisk utmattelsessyndrom. De øvrige har fått medhold i at de har fått ulike nevrologiske lidelser og betennelsestilstander etter vaksinen.

Det er utbetalt totalt 89 millioner kroner i erstatninger i disse sakene. 16 år gamle Johanna fortalte til Tidsskriftets podkast i fjor at hun fikk narkolepsi av svineinfluensavaksinen hun tok i 7. klasse (2).

– Siden jeg får katapleksi når jeg ler, så har jeg sluttet å le. Jeg har gjort sånn at jeg ikke synes noe er morsomt lenger, jeg er helt nøytral til det, som en forsvarsmekanisme. På den måten får jeg veldig lite glede, for latter er jo mye av gleden, fortalte 16-åringen (2).

Anbefalte artikler